Esti interesat sa cumperi una dintre cele mai bune placi de retea? Intel pune la dispozitie un model din categoria pro, pentru PC-uri, capabil de majoritatea performantelor pe care ti le doresti de la un astfel de dispozitiv.
E destinat calculatoarelor cu interfata PCI Express, imbunatatind conexiunea, chiar si in cazul unor aplicatii solicitante, precum video streaming, jocuri online, descarcat filmulete, etc. De asemenea, suporta o viteza de transfer de pana la 1000 Mbps, iar conexiunea se va mentine stabila, in parte si multumita functiei de auto-negociere. Se conecteaza cu ajutorul portului RJ-45, insa cablul Ethernet il vei lua separat.
Iti va fi usor sa o instalezi, fiind acceptata de sisteme Windows Server 2008 R2 si Windows 7, iar daca vrei sa dispui de functii speciale (sa creezi switch-uri virtuale, pentru calculatoare virtuale, de exemplu), poti descarca driverele dedicate, direct de pe site-ul oficial Intel. Apoi, gestionarea conexiunilor din retea, analiza si transferul datelor se vor realiza independent de procesorul calculatorului, intrucat placa incorporeaza propriul procesor.
Avantaje:
Placa de retea, la un pret bun, comparativ cu restul ofertelor din aceeasi gama.
E conceputa pentru calculatoare tip desktop si e fabricata de un producator apreciat in domeniu.
Ruleaza la cea mai mare viteza de retea disponibila, 1000Mbps.
Se conecteaza la slotul PCI Express, ultima tehnologie ce mareste performanta sistemului.
Se monteaza si se instaleaza facil, driverele necesare putand fi luate de pe site-ul Intel.
Are garantie extinsa, de 36 de luni.
Dezavantaje:
Exista cumparatori care se plang de pozitionarea usor ascunsa a LED-urilor ce indica functionarea, fiind greu de observat.
In cazul in care folosesti un calculator tip desktop, insa te-ai saturat sa tot tragi un cablu de Internet pana la el, mai ales daca e situat mai departe de router, o placa de retea wireless te va scuti de probleme. Daca nici nu vrei sa investesti mult, dar nu esti dispus sa sacrifici calitatea, s-ar putea sa-ti placa modelul oferit de Edimax.
Acesta e un adaptor wireless, care suporta standardul 802.11n, astfel ca poti obtine viteze si de pana la 300 Mbps (desigur, daca il vei conecta la un dispozitiv de 802.11b sau g, rata de transfer va scadea). Multumita celor doua antene din dotare, pe care le poti detasa, daca calculatorul e apropiat de router, acoperirea semnalului Wi-Fi creste de pana la 4 ori, putand ajunge chiar si in zone din apartament unde nu te puteai conecta inainte.
Pentru a te bucura de el, verifica daca unitatea are slot de tipul PCI-E. Instalarea e mai usoara decat ai crede, mai ales daca PC-ul ruleaza cu Windows, iar siguranta conexiunii cade in baza optiunilor de configurare WPA si WPA2.
Avantaje:
Placa de retea wireless, cu un pret foarte avantajos.
Asigura o rata de transfer Wi-Fi de pana la 300 Mbps, sustinand cele mai solicitante aplicatii online.
Are doua antene detasabile, ce maresc aria de acoperire a semnalului wireless.
Vine cu garantie de 24 de luni.
Dezavantaje:
E posibil ca puterea semnalului sa scada, atunci cand conectezi mai multe dispozitive la Internet.
Pentru cine e dispus sa investeasca intr-o placa cu adevarat performanta, prezentam acest adaptor wireless, care promite sa asigure conexiuni neintrerupte, chiar si in cazul aplicatiilor multimedia, mari consumatoare de banda. Cum e posibil acest lucru? In primul rand, suporta noua generatie de standarde Wi-Fi, 802.11ac, ce are o viteza de 3 ori mai mare decat dispozitivele wireless-N.
Vei putea obtine o viteza de pana la 1300Mbps (maxim teoretic), in banda libera, de 5GHz, iar daca vrei sa o limitezi la 2.4 GHz, tot vei obtine o rata inalta, de pana la 600Mbps. Vrei sa faci streaming online, in format HD, sa faci transmisiuni live pe Youtube, sa te joci in retea sau orice alta activitate ce solicita banda? – o placa precum TP-LINK Archer T9E AC iti poate da siguranta ca nu vei avea parte de intreruperi.
Raspandirea semnalului e ajutata si de cele 3 antene externe, dar mai ales de tehnologia Beamforming, ce imbunatateste conexiuunea dintre placa si router.
Avantaje:
Placa de retea wireless, cu tehnologie de imbunatatire a semnalului Wi-Fi.
E perfecta pentru streaming HD si alte sarcini ce consuma multa banda, multumita compatibilitatii cu standardul Wi-Fi – 802.11ac
Beneficiaza de protectie, cu ajutorul standardelor de criptare WPA / WPA2.
Are garantie de 24 de luni.
Dezavantaje:
Pretul e pe masura calitatii.
Esti interesat sa cumperi o placa de retea, ieftina si buna, pe care sa o folosesti la calculatorul desktop pe care il ai acasa? Iti prezentam modelul de fata care, pana in prezent, nu a reusit sa-si dezamageasca utilizatorii.
E un dispozitiv mic si simplu, pe care odata ce il vei monta la placa de baza, nu va mai trebui sa-ti bati capul cu caderile si cu fluctuatiile de pe reteaua de Internet. Trebuie specificat ca se va conecta prin intermediul cablului Ethernet, iar de cealalta parte, pentru a fi montata in unitate, trebuie sa te asiguri ca exista un slot PCI liber, pregatit pentru ea.
Ceea ce e si mai important e faptul ca atinge o viteza maxima de pana la 1000Mbps. E drept, aceasta variaza in functie de performanta celorlalte componente ale PC-ului, precum si de furnizorul de Internet la care esti abonat, insa, tot e bine sa stii care e maximul de transfer pe care il poate suporta. In orice caz, viteza e imbunatatita si de functiile auto-negociere si modul full-duplex (transmisia de date e bidirectionala).
Avantaje:
Placa de retea, ce poate obtine viteza de transfer de pana la 1000Mbps (maxim teoretic).
E livrata impreuna cu o gama extinsa de drivere, avand compatibilitate cu cele mai multe sisteme de operare.
Are functie duplex, asigurand conexiuni puternice si fara intreruperi.
Primesti certificat de garantie, valabil timp de 2 ani.
Dezavantaje:
Cei care folosesc calculatoare cu Windows 10 vor avea parte de o configurare ceva mai dificila.
In cazul in care ai marit viteza la Internet si ai nevoie de o placa de retea, care sa faca fata la noile cerinte si sa-ti ofere conexiuni neintrerupte, TP-Link TG-3468 poate fi perfect pentru tine. Acesta se conecteaza cu ajutorul unui fir Ethernet, iar daca ii pui un cablu Gigabit, vei avea parte de viteze de pana la 1000 Mbps. In felul acesta, nu vei intampina intreruperi nici in cazul streamingului online la rezolutii inalte.
Te vei putea bucura de conexiune buna chiar si la o viteza de 100 Mbps, daca ai un PC nu foarte performant, care nu face fata la cerinte ce necesita mai multa latime de banda.
O vei instala foarte rapid, intrucat vine cu un CD cu drivere pentru Windows XP si 7, iar daca doresti, o poti pune si pe un PC cu Windows 10 (aici va trebui sa cauti singur driverele). Pe interfata dispozitivului vei gasi indicatori LED, ce-ti arata starea de functionare de pe fiecare dintre cele trei porturi (10/100/1000Mbps). De asemenea, are functie de auto-negociere si tehnologia Wake-on-Lan, pentru control confortabil si de la departare.
Avantaje:
Placa de retea Gigabit (viteza de transfer de 10/100/1000Mbps).
Este usor de instalat, pe cele mai multe sisteme de operare (in sub 2 minute).
Poate fi cumparata la un pret ce satisface toate buzunarele.
Include garantie de 24 de luni.
Dezavantaje:
Nu are procesor incorporat, astfel ca, la solicitari ridicate, poate manca din resursele calculatorului.
Cum alegi o placa de retea buna
Ghidul cumparatorului
Placa de retea (Network interface card – NIC) este dispozitivul care permite calculatorului tau sa se conecteze la o retea de alte PC-uri si chiar la propria retea de Internet, via router. Aceasta este de obicei integrata in unitate (la variantele desktop) sau laptop, insa, o poti schimba, daca vrei sa imbunatatesti performanta device-ului tau si sa te bucuri de o conexiune mai buna la Internet.
In cazul in care esti complet novice si nu stii cum sa alegi un astfel de produs, ti-am pregati un ghid informativ, care-ti ofera un punct de plecare si te familiarizeaza cu principalele aspecte pe care trebuie sa le iei in cosiderare, inainte de-a scoate banii din buzunar. La final, celor pregatiti de-o investitie le spunem si unde unde gasesc placa de retea, la preturi bune.
Tipologii: Diferenta se face intre placa de retea externa si cea interna. Indiferent pentru ce optezi, nu uita sa verifici compatibilitatea cu PC-ul sau laptopul pe care il ai acasa, in special daca alegi varianta integrata.
Cea externa, asa cum ii spune si numele, e o piesa separata, care se conecteaza prin intermediul unui port USB (Universal Serial Bus). O placa de retea USB se instaleaza mult mai usor, intrucat nu mai e nevoie sa desfaci unitatea si sa montezi device-ul. Tot ce trebuie sa faci e sa instalezi software-ul ce permite recunoasterea interfatei de retea de catre sistemul de operare al calculatorului, dupa care poate fi folosita.
Cea interna trebuie integrata in placa de baza a PC-ului (motherboard), unde are acces direct la resursele retelei. Sustine performante mai inalte, fiind recomandarea noastra, daca vrei sa-ti imbunatatesti calculatorul pentru gaming sau alte aplicatii ce cer multe resurse. De asemenea, reprezinta solutia la indemana, mai ales daca ai un model mai nou de calculator, insa etapa de instalare a placii de retea e ceva mai dificila, fiind necesare minime cunostinte tehnice.
Tipuri de conexiuni: In cazul ambelor modele de placi, conexiunile cu alte calculatoare sau la reteaua de Internet (prin router) se pot face prin fir sau wireless (printr-o tehnologie radio).
Conectarea cu ajutorul unui cablu fizic, Ethernet, e mai simpla, iar conexiunea, mai stabila, intrucat permite o latime de banda mai mare si latenta minima (exact ce-ti doresti pentru gaming). Dezavantajul major consta in mobilitatea scazuta, caci esti conditionat de lungimea firului.
De aceea, placa de retea wireless e tot mai cautata, mai ales de cei care detin un laptop sau doua. Comunicarea cu routerul sau cu dispozitivul de retea se face prin Wi-Fi, din orice loc al case te-ai afla, flexibilitatea oferita fiind punctul forte al acestor dispozitive. Tine cont ca semnalul poate fluctua, in functie de celelalte aparate din casa, de distanta pana la router sau de materialele folosite la ridicarea peretilor din locuinta (caramida si constructiile din otel pot scadea performanta wireless-ului).
De asemenea, ai posibilitatea de-a cumpara o placa de retea wireless cu USB, ce poate fi configurata pentru ambele tipuri de conexiuni (cu fir si fara).
Interfata de conectare: Placa de retea pentru PC sau laptop se va conecta la placa de baza, prin intermediul unui slot de expansiune, liber, care poate fi de tipul PCI (Peripheral Component Interconnect), PCI Express, ISA sau PCMCIA.
Conexiunile PCI sunt potrivite utilizatorilor conventionali de PC-uri, care nu necesita multe resurse de la retea, insa, daca nu e si cazul tau, te sfatuim sa te indrepti catre standardul PCI Express (are latime de banda dedicata mai mare, deci, e mai performant), dupa cum indeamna si numeroase pareri despre cele mai bune placi de retea.
Placa cu interfata ISA vine cu costuri mai mici, insa nu ofera aceeasi fiabilitate si lucreaza mult mai incet (o intalnesti, oricum, la modelele mai vechi).
Slotul PCMCIA e ceea ce gasesti la o placa de retea de laptop (de obicei, e dispus langa portul de alimentare); In cazul acestuia, conexiunea la reteaua de Internet s-ar putea sa necesite un cablu aditional, de aceea trebuie sa verifici interfata in amanunt.
Viteza de transfer: Toata lumea isi doreste o placa de retea gigabit (suporta 1000 Mbps), insa nu oricine are nevoie de o viteza atat de mare, care presupune si costuri mai ridicate (in plus, valoarea reprezinta maximul teoretic). Dispozitivele moderne pe care le vei gasi pe piata, conectate prin cablu Ethernet, suporta de obicei 10/100 Mbps, iar daca folosesti calculatorul doar pentru a naviga pe Internet, 10 Mbps pot fi mai mult decat suficienti (poti vedea filmulete pe Youtube, fara intreruperi, chiar si la rezolutii mai inalte de 720p). Desigur, pentru jocuri online sau streaming, e necesara o conexiune de mai mare viteza (peste 100Mbps).
In cazul conexiunilor wireless, vei vrea sa verifici standardul de retea suportat. Acesta e exprimat sub forma 802.11b/g/n, iar cu cat litera din coada e mai spre finalul alfabetului, cu atat semnalul Wi-Fi e mai puternic. Asadar, pentru conferinte, apeluri pe Internet, streaming HD, download sau upload rapid vei vrea o placa wireless – N (802.11n), ce suporta si pana la 300 100Mbps. Tine cont ca e mai scumpa, comparativ cu modelele Wireless-G (viteza de transfer de pana la 54 Mbps) sau Wireless-B (11 Mbps).
Cablurile de conectare: Prin intermediul lor se face comunicarea de date, asa ca trebuie sa stii cum sa le alegi in functie de tipul placii de retea, mai ales daca nu sunt incluse in pachet.
Daca pe interfata acesteia vei gasi porturi RJ-45, vei alege cabluri Ethernet (asemanatoare celor de telefonie fixa, insa cu un diametru ceva mai mare). Daca conectorul e de tip BNC, vei alege un cablu coaxial.
Acum ca ai aflat ce este placa de retea si la ce sa fii atent, atunci cand cumperi una, nu-ti ramane decat sa intri pe google si sa cauti modelul potrivit. Site-urile de cumparaturi au o oferta mult mai variata, pe care o poti analiza din cateva click-uri, in timp ce stai la propriul birou de acasa. In plus, Internetul e si locul unde gasesc placa de retea, la un pret bun, cumparatorii care nu-si permit sa investeasca prea mult, promotiile si reducerile contribuind la o investitie cat mai avantajoasa.