Lectură de 6 min
Razer Basilisk V3 este un mouse care mie îmi vine ca o mănușă, însă ca una super tehnologizată și foarte colorată datorită zonelor mari pentru iluminare. Este un mouse excelent pentru productivitate: indiferent că „zbori” prin celule de Excel sau că aduni kill-uri în jocul tău favorit.
De ce zic că un asemenea mouse creat pentru jocuri oferă o productivitate bună și la birou sau în programe precum Excel? Pentru că are nu mai puțin de 11 butoane programabile, însă despre asta voi oferi mai multe detalii mai jos.
Design
Razer Basilisk V3 are un design care mie îmi place mult. Practic, are forma pe care o apreciez cel mai tare la un mouse și pe care o are și mouse-ul meu pe care-l folosesc zilnic (Logitech G502). Este perfect pentru dreptaci și are un loc pe lateral pentru a îți odini degetul mare, iar lângă este amplasat un buton, excelent pentru sniping deoarece cât timp îl ții apăsat DPI-ul scade la minim astfel încât să fii precis când tragi. Este ușor bombat în spate și vei putea să-ți sprijini podul palmei fără probleme. Are o greutate plăcută (101 grame) și mie mi-a plăcut cum se mișcă în gaming, dar și atunci când fac browsing. Este un mouse negru mat cu accente lucioase, iar pe lateral are porțiuni texturate pentru o prindere mai bună. Avem cele două butoane mari, rotița de scroll, două butoane deasupra acesteia și alte două deasupra degetului mare.
Iluminarea RGB este prezentă pe rotița de scroll, pe logo și pe lateral cu ajutoprul unei benzi RGB ce aproape încercuiește baza mouse-ului, iluminând întreaga siluetă a acestuia. Este un spectacol de lumini impresionant, mai ales noaptea. Basilisk V3 dispune de 11 zone de iluminare Razer Chroma și utilizatorii pot să aleagă din 16,8 milioane de culori și opt efecte de iluminare, însă pot crea o iluminare și mai complexă prin intermediul aplicației Chroma Studio. Sau poți să le oprești complet și atunci ai un produs simplu, negru și elegant.
Pentru că nu am terminat cu butoanele, și sub mouse găsim unul a cărei funcție presetată este aceea de a trecere de la un profil la altul (acesta poate stoca până la cinci profile), astfel poți să faci unul pentru fiecare joc pe care-l joci sau pentru muncă. Tot aici vedem și cinci zone mari PFTE pentru o mișcare lină și rapidă.
Din păcate, Razer Basilisk V3 funcționează doar pe fir, nu și wireless.
Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.
Funcționalitate
La nivel de specificații, performanță și funcționalitate, una dintre cele mai importante adiții acestui mouse este implementarea rotiței Rzer HyperScroll Tilt Wheel, adică o rotiță care are trei moduri de funcționare: Tactile Scrolling, Smart-Reel și Free Spin Scrolling. În primul mod rotița se mișcă mai încet și astfel ai o precizie mai mare. Acest mod este bun pentru selectarea armelor sau abilităților într-un joc. Al doilea mod este acel Free-Spin unde rotița se mișcă foarte rapid și poți trece incredibil de rapid printr-un site sau un document cu multe pagini. Apoi mai există acel mod smart-reel prin care se face trecerea de la modul tactil la cel free-spin. Mouse-ul simte când vrei să scrollezi mai mult și lasă rotița liberă. Dacă nu vrei ca el să facă această trecere automat, poți debifa smart-reel și poți schimba tu manual între cele două moduri. Sau dacă nu-ți place modul tactile atunci poți alege free-spin. Și Logitech are acest gen de rotiță pe produsele sale.
Basilisk V3 dispune și de tehnologia Virtual Acceleration, care crește viteza de scroll a mouse-ului pe baza vitezei cu care este învârtită rotița, asigurând astfel o navigare deosebit de rapidă, însă eu nu o folosesc deoarece nu am nevoie de o viteză atât de mare în utilizarea obișnuită.
Rămânem la rotiță pentru că mai am câteva lucruri să vă spun. Pe lângă faptul că poți să apeși pe ea pentru diferite funcții în jocuri și programe, poți împinge rotița spre stânga sau dreapta și acestor acțiuni pot fi atribuite anumite funcții. De exemplu, dacă împingi rotița spre dreapta poți să deschizi un anumit program, sau poți alege o anumită funcție dintr-un joc pentru asta. Poți să pui copy pe o parte, paste pe alta și atunci nu vei mai trebui să folosești ctrl+c și ctrl+v și așa mai departe.
Atât în cazul celor 10 butoane de pe suprafața mouse-ului, cât și a butonului de schimbare a profilului amplasat sub mouse, a cărui funcție poate fi de asemenea personalizată, funcții precum push-to-talk, ping, comenzii macro etc pot fi programate pe orice buton.
Astfel poți să fii mai rapid în jocuri fie că vorbim de CS: Go sau Dota 2. Apropo de asta, uite două exemple de cum ți-ai putea personaliza mouse-ul Razer Basilisk V3 în cele două jocuri. În CS: Go ai putea pune jump pe apăsarea rotiței de scroll, pe butoanele din spatele acesteai ai putea pune o smoke grenade sau flashbang, iar pe butoanele din lateral altele precum HE Grenade sau Molotov.
În Dota 2 ai putea pun apăsare pe rotiță învârtirea camerei, pe butonul de lâng selectarea curierului, iar pe celalalt buton din apropiere comanda prin care chemi curierul la tine. Butonul mare din lateral ar putea fi folosit pentru push to talk, iar celel de deasupra degetului mare ar putea fi folosite pentru utilizarea teleportării și pentru achiziția rapidă.
Toate aceste lucruri duc la o rapiditate mai mare în joc, astfel reduci timp de neatenție și poți reacționa mai repede. Însă aceste butoane pot fi folosite și cu alte program și pentru productivitate. Nu sunt doar pentru jocuri video.
De exemplu, în Excel ai putea seta ca împingerea rotiței spre dreapta să treacă la următorul worksheet, iar împingerea în stânga să revină la anteriorul. Butonul de lângă rotiță ar putea fi folosit pentru save, iar celălalt de deasupra pentru Insert Note. Cel mare din lateral ar putea fi utilizat pentru editarea unei celule, iar butoanele de deasupra degetului mare pentru Redo și Undo. Și pentru conferințe video poți seta ca aceste butoane să oprească imaginea, să treci pe mute, să dai share screen și așa mai departe.
Și frumusețea este că nu trebuie să le setezi manual de fiecare dată, ci le salvezi pe mouse și treci de la un profil la atul în funcție de ce vei face în acel moment.
Detalii pentru gameri
Razer Basilisk V3 este echipat cu un senzor optic Razer Focus+ 26K DPI, adică poate avea o sensivitate de 26.000, nu știu ce ai face cu așa ceva, în condițiile în care 3200 este suficient de rapid pentru a acoperi un ecran ultrawide de 34 de inci. Mouse-ul are un polling rate de 1000 Hz, și despre cum te-ar putea ajuta în jocuri am scris în acest review.
Senzorul lui Razer Basilisk V3 include și funcții inteligente precum Asymmetric Cut-Off, ce le oferă utilizatorilor posibilitatea de a modifica distanțele de lift-off și landing ale senzorului în funcție de preferințe.
De asemenea, mouse-ul este dotat cu de-a doua generații de switch-uri optice Razer, ce oferă un timp de acționare foarte rapid de doar 0.2ms și pentru că sunt switch-uri optice se elimină în totalitate riscul de click-uri duble accidentale, dar și crește și durata de viață deoarece nu mai există un mecanism mecanic ce se poate deteriora în timp. Acestea ar trebui să reziste până la 70 de milioane de click-uri.
Experiența de gaming este una excelentă cu acest mouse indiferent că vorbim de jocuri competitive precum Call of Duty Vanguard (beta) sau unele care nu necesită un mouse atât de rapid precum Life is Strange sau Psychonauts 2. E fluid, precis și ergonomic. L-am folosit zilnic (atât pentru muncă și pentru birou) și este foarte confortabil de utilizat.
Pentru cine este Razer Basilisk V3
Este clar că acest mouse are un public țintă format din gameri care apreciază periferice performante și frumos iluminate, însă acea rotiță de scroll și faptul că are atât de multe butoane ușor programabile îl face potrivit și pentru productivitate și birou.
Razer cu acest mouse atacă direct segmentul pe care-l vizează să Logitech G502 Hero și are câteva avantaje asupra mouse-ului Logitech G502 Hero, însă nu sunt atât de mari. Da, are un senzor ceva mai rapid (26000 dpi vs 25,600), o acelerație ceva mai mare (50 G vs 40 G) și o viteză mai bună (650 IPS vs 400 IPS), însă pentru un gamer obișnuit ca mine, aceste lucruri nu vor face o diferență mare. Poate la nivel de esports. În rest, îmi place că Razer are switch-uri care rezistă mai mult în timp, are un sistem RGB mai complex și este mai ușor.
Preț Razer Basilisk V3
Acesta are un preț de 399 de lei și este ideal pentru cei ca mine, adică pentru cei care se joacă atât competitiv, cât și jocuri casual, dar care au nevoie de un mouse eficient și pentru muncă. Totuși, dacă bugetul este mai redus și nu vrei să cheltuiești 400 de lei pe un mouse, dar vrei ceva similar atunci îți recomand Logitech G502 Hero High Performance pe care-l găsești la cam 200 de lei sau G502 LightSpeed Hero care este la fel de scump ca Basilisk V3, însă poate fi folosit și wireless.