Dimensiunea ecranului
Dimensiunile ecranului laptopului variaza de la aproximativ 11 la 17 inci, masurate in diagonala. Un ecran mai mare este ideal pentru jocuri, vizionarea filmelor, editarea fotografiilor si a videoclipurilor si vizualizarea documentelor alaturate. Un ecran mare poate mari dimensiunea generala, greutatea si consumul de energie al unui laptop.
Rezolutie
Rezolutia mai mare este egala cu o calitate a imaginii mai buna. Ecranele pentru laptop vin intr-o gama de rezolutii (masurate in pixeli, orizontal x vertical):
Rezolutie 4K Ultra HD – rezolutia de 3840 x 2560 si rezolutia de 3840 x 2160 sunt de 4 ori mai mari decat Full HD, creand culori si imagini bogate pentru vizualizarea si editarea imaginilor si graficelor incredibil de realiste.
– rezolutia de 3840 x 2560 si rezolutia de 3840 x 2160 sunt de 4 ori mai mari decat Full HD, creand culori si imagini bogate pentru vizualizarea si editarea imaginilor si graficelor incredibil de realiste. QHD (Quad HD) si QHD + – cu rezolutii de 2560 x 1440 si 3200 x 1800, densitatea extrem de ridicata a pixelilor creeaza detalii clare si text clar, ideala pentru lucrari profesionale de fotografie si grafica, precum si pentru filme si jocuri de inalta definitie.
– cu rezolutii de 2560 x 1440 si 3200 x 1800, densitatea extrem de ridicata a pixelilor creeaza detalii clare si text clar, ideala pentru lucrari profesionale de fotografie si grafica, precum si pentru filme si jocuri de inalta definitie. Full HD – rezolutia de 1920 x 1080 iti permite sa vizionezi filme Blu-ray si sa joci jocuri video fara a pierde vreun nivel de detaliu.
– rezolutia de 1920 x 1080 iti permite sa vizionezi filme Blu-ray si sa joci jocuri video fara a pierde vreun nivel de detaliu. Rezolutia HD + – 1600 x 900 este excelenta pentru jocurile casual si pentru vizionarea filmelor DVD.
– 1600 x 900 este excelenta pentru jocurile casual si pentru vizionarea filmelor DVD. Rezolutie HD – rezolutia de 1366 x 768 este standard pentru laptopurile mainstream. Este buna pentru web-surfing, e-mail si sarcini de baza de calcul.
Tehnologiile diferite de afisare produc diferite culori si niveluri de luminozitate. Multe laptopuri folosesc iluminarea LED, care poate afisa culori luminoase fara a descarca bateria.
Daca vrei sa folosesti laptopul pentru a viziona filme si emisiuni cu un prieten, alege un afisaj cu un panou IPS pentru unghiuri de vizualizare mai largi. Ecranele cu un finisaj lucios ofera in general mai multe culori mai bogate si negru real, in timp ce ecranele mate vor reduce stralucirea daca lucrezi frecvent in aer liber sau langa ferestre.
Procesoare
Procesorul laptopului este ca si creierul sau. Lucrand in combinatie cu memoria sistemului, puterea procesorului determina complexitatea software-ului pe care il poti executa, cate programe poti deschide in acelasi timp si cat de repede vor functiona aceste programe. Majoritatea laptopurilor au un procesor Intel® sau AMD.
Procesoare Intel®
– Procesoarele Intel se afla in centrul fiecarui MacBook modern si a majoritatii laptopurilor Windows. Cele mai raspandite sunt seria de procesoare multicore Intel Core ™:
Core X-Series : Procesorul final al Intel pentru jocuri si experiente de realitate virtuala.
: Procesorul final al Intel pentru jocuri si experiente de realitate virtuala. Core i7 : O alegere populara pentru “utilizatorii de putere”, cum ar fi jucatorii hardcore, designerii grafici, fotografii si cameramani.
: O alegere populara pentru “utilizatorii de putere”, cum ar fi jucatorii hardcore, designerii grafici, fotografii si cameramani. Core i5 : Procesorul Core de nivel mediu este suficient de puternic pentru majoritatea sarcinilor de calcul si multitasking.
: Procesorul Core de nivel mediu este suficient de puternic pentru majoritatea sarcinilor de calcul si multitasking. Core i3: Procesorul de baza la nivel de intrare, mai mult decat adecvat pentru e-mailurile de zi cu zi, pentru activitati de internet si productivitate
Procesoare AMD
Optiunile includ:
Ryzen 7 : performanta de care ai nevoie pentru activitati intense, inclusiv editarea de videoclipuri, difuzarea de aplicatii exigente si redarea celor mai recente jocuri .
: performanta de care ai nevoie pentru activitati intense, inclusiv editarea de videoclipuri, difuzarea de aplicatii exigente si redarea celor mai recente jocuri . Ryzen 5: Performanta multimedia de ultima generatie pentru streaming video 4K, editare video usoara si jocuri de e-sport.
Performanta multimedia de ultima generatie pentru streaming video 4K, editare video usoara si jocuri de e-sport. Ryzen 3 : Responsabil si eficient pentru a maximiza durata de viata a bateriei, oferind in acelasi timp performante pentru activitati scolare si de birou.
: Responsabil si eficient pentru a maximiza durata de viata a bateriei, oferind in acelasi timp performante pentru activitati scolare si de birou. Seria AMD FX si Seria A: Aceste familii de procesoare sunt concepute pentru a spori productivitatea, pentru a imbunatati performanta multimedia si pentru a imbunatati eficienta energetica.
RAM
Random-access memory sau RAM este importanta pentru ca va ajuta procesorul sa abordeze mai multe sarcini simultan. Pentru calculul de baza este necesar un minim de 2 GB, dar este recomandat 8 GB sau mai mult daca te ocupi de grafica si de editare avansata de fotografii sau video.
Cele mai multe laptopuri au 4GB-8GB preinstalati, iar unele au pana la 64GB.
Stocare interna
Unitatile de hard disk traditionale ofera capacitati de stocare mai mari, dar adauga greutatea si grosimea laptopului, generand caldura si zgomot. Ca alternativa, unitatile de stocare in stare solida (cunoscute si sub numele de SSD sau de stocare flash) sunt mult mai usoare, mai rapide, mai reci si mai silentioase decat unitatile de hard disk – dar, de asemenea, sunt mult mai scumpe.
Durata de viata a bateriei
Laptopurile au o durata de viata a bateriei de la cateva ore pana la 12 ore.
Imbunatatirile laptopului – cum ar fi cresterea puterii de procesare, ecranele de rezolutie mai mari, unitatile de hard disk mai rapide sau adaugarea unei unitati optice – vor goli mai repede bateria.
Porturi si conectivitate
Majoritatea laptopurilor ofera cele mai recente standarde de retea wireless 802.11 plus posibilitati Bluetooth, astfel incat sa poti sincroniza cu usurinta telefonul inteligent, difuzoarele si alte dispozitive portabile.
USB Type-A : Conecteaza unitatile externe, controlerii de jocuri, smartphone-urile, playerele MP3 si alte accesorii.
: Conecteaza unitatile externe, controlerii de jocuri, smartphone-urile, playerele MP3 si alte accesorii. USB tip C : Ofera viteze mari si putere versatila. Adaptorii permit atat compatibilitatea video, cat si compatibilitatea cu porturile de tip A.
: Ofera viteze mari si putere versatila. Adaptorii permit atat compatibilitatea video, cat si compatibilitatea cu porturile de tip A. Thunderbolt : Latime de banda foarte mare pentru transfer rapid de date intre dispozitive care au o conexiune Thunderbolt sau MiniDisplayPort.
: Latime de banda foarte mare pentru transfer rapid de date intre dispozitive care au o conexiune Thunderbolt sau MiniDisplayPort. HDMI : Iti permite sa conectezi un proiector sau sa afisezi un film pe ecranul televizorului.
: Iti permite sa conectezi un proiector sau sa afisezi un film pe ecranul televizorului. Sloturi pentru cartele media: Transfera fotografii de pe camera digitala sau camera video.
Sisteme de operare
Sistemul de operare este inima laptopului. Administreaza tot software-ul si hardware-ul, inclusiv fisiere, memorie si dispozitive conectate. Cel mai important, iti permite sa interactionezi cu laptopul si programele din el intr-un mod vizual.
OS X
Windows
Sistemul de operare Chrome
Ecran tactil
Laptopurile cu ecran tactil fac navigarea pe computer mai intuitiva. Atinge pentru a selecta, tine apasat si trage pentru a muta elemente, gliseaza pentru a derula si pentru a mari, la fel ca pe un smartphone sau tableta.
Disponibil in prezent pe multe laptop-uri Windows si laptop-uri touchscreen Chromebook.