Calculatorul poate merge greu din multe motive. Oricât aș dori eu să vă ajut tot voi trebuie să faceți asta, să luați din aproape în aproape. Câteva lucruri generale referitoare la faptul că un calculator poate avea probleme și merge greu găsiți aici.
În completarea lor pot veni cu următoarele precizări. Un calculator cu cele mai bune componente de pe piață poate merge prost pentru că se folosesc programe neoptimizate, crack-uite sau care minează sau fac probleme.
Ce facem dacă merge prost calculatorul?
Windows 8.1 este destul de buguit în privința task managerului. O știm cu toții, sper și eu să scăpăm de el cât mai repede și să treceți toți pe Windows 10. Sau chiar Windows 11.
Există un bug ce afectează majoritatea calculatoarelor cu Windows 8, asta dacă aveți sistemul de operare instalat pe SSD. De foarte multe ori acest bug se manifestă pe laptopuri, mai ales dacă se face update la Windows 8.1. Pur și simplu task managerul o ia razna.
Lucrurile astea s-au rezolvat pe cea mai nouă versiune de Windows 10.
Am mai sesizat și faptul că anumite programe nu se închid întotdeauna, rămân în task manager ca procese pe o perioadă mai lungă de timp. Eu ca să scap de problema asta mai dau câte un restart din când în când.
Pentru a elimina suspiciunile privind probleme hardware puteți face următoarele:
Memoria RAM
Trebuie verificată cu Memtest86+ dacă memoria RAM este în regulă și nu sunt probleme. Nu este suficient ca memoria să fie afișată în My Computer, ci trebuie să lucreze și ok: să nu se restarteze fără motiv, să nu se încălzească Southbridge-ul de pe placa de bază.
Dacă faceți testul și primiți erori este cazul să-l duceți la garanție. De cele mai multe ori memoria RAM are garanție pe viață.
Sursa de alimentare
Dacă nu este una de calitate sigur vor fi restarturi în jocuri sau în programele de editare, exact în momentele în care solicitați placa video și automat aceasta are nevoie de amperaj mai mare.
Unitatea de stocare
Fie că vorbim de SSD sau de HDD acestea se pot strica sau pot să vină direct stricate. La HDD puteți auzi zgomote ciudate sau bootează din ce în ce mai greu sau copierea fișierelor se face din ce în ce mai greu.
Am pățit chiar să am probleme cu un hard disk ce n-avea nicio legătură cu sistemul de operare. Pur și simplu calculatorul a luat-o razna… De obicei, un hard disk poate funcționa ok atunci când trec ~3 luni de folosire. Dacă a trecut de acele 3 luni… va rezista ani buni.
Procesor
Pe el puteți să-l stresați cu tot felul de programe. Unul dintre cele mai interesante este Passmark. Este bine să faceți aceste teste imediat după ce ați luat PC-ul pentru a le înlocui direct dacă sunt probleme. La fel și placa video se poate testa cu acest program.
Probabil că mai sunt multe probleme pe care sigur le vom întâmpina și le vom discuta în comentarii.
În cazul în care aveți un calculator mai vechi trebuie să parcurgeți și articolul acesta.