Abonează-te la canalul meu dacă te-a ajutat conținutul de pe blog. Iată Link aici
Astăzi am decis sa intru într-un subiect mai complicat. Un subiect foarte stufos pe care l-am mai atins putin când am vorbit despre optimizarea calculatorului pentru Counter-strike 1.6.
Este vorba despre calculatoare, practic vom incerca pe cat se poate sa raspundem la intrebarea „de ce merge greu calculatorul„.
Sunt conștient de faptul ca nu voi putea sa acopăr toate situațiile, toate problemele voastre, dar pentru acestea avem secțiunea de comentarii. Va invit sa o folosiți dacă este nevoie.
Sunt doua mari cauze în îngreunarea calculatorului:
cauze Hardware
cauze Software
Ambele afecteaza functionarea in conditii optime a calculatorului.
Cauze Hardware
Nu este suficient sa avem un procesor bun sau o placa video buna, trebuie sa avem un sistem intreg performant, de la sursa pana la viteza de scriere a hardului.
Insist pe calitatea hardului pentru ca el este determinant. Un hard care scrie/ citește mai repede datele este recomandat.
In ultimii ani am tot promovat SSD-urile. Testez și eu de un an aceste componente și diferențele sunt extraordinare, chiar dacă sunt mult mai scumpe ca hardurile normale.
Componentele se supraîncălzesc
Nu de puține ori s-au stricat calculatoare pentru ca aveau prea mult praf pe componente sau chiar pasta termoconductoare de pe procesor lipsea.
Tocmai de aceea, dacă ați stat vreodată sa citiți garanția calculatorului veți observa ca acesta trebuie ventilat la 6-12 luni.
Nu recomand sa faceți voi acest lucru pentru ca oricând puteți sa îndoiți un condensator de pe placa de baza sau chiar sa „descărcați” anumite componente.
Calculatorul are foarte putina memorie RAM
probleme ale memoriei RAM
Verificați la cumpărare cât de multa memorie RAM aveți și cât de rapida este. Contează foarte mult ce frecvente are, latenta și multe altele. Totodata fiți atenți când cumpărați sisteme cu placa video incorporata, aceasta o sa va „mănânce” din memoria RAM.
Procesorul este foarte slab
Aici este o problema cam mare, cel mai des am întâlnit-o la netbook/ laptop. Nu prea aveți cum sa faceți upgrade la componente chiar nici la desktop pentru ca trebuie sa faceți upgrade și la placa de baza/ sursa.
Poate chiar adăugarea unui SSD este soluția. Sunt tot felul de soluții pe PCI Express sau pe SATA. Aveți aici o discuție interesantă.
Componentele sunt incompatibile
Acum ceva timp, am făcut o investiție pentru o placa video noua pentru un sistem relativ vechi, de top prin 2008. Placa video nu are un procesor bun, pe care s-o ajute sa se desfășoare asa cum ar vrea.
Asa se poate întâmplă si cu alte componente. Aveți grija ce upgrade faceți pentru ca s-ar putea sa nu se simtă diferența.
Cauze Software
Aici este o discuție ampla, nu cred ca pot atinge tot, dar o sa încerc.
Update Driver
In primul rând, trebuie sa avem grija de driveri. Trebuie testat care este cel mai bun driver pentru fiecare componenta din sistemul nostru. Unele upgrade-uri de drivere sunt folositoare, altele ne trag sistemul în jos. In alte articole am discutat despre cat de bine este
Formatare excesiva
Orice formatare a calculatorului cauzează, evitați ca pentru orice chichiță sa formatați calculatorul. Încercați sa rezolvați problema fără a formata. La fel, folosirea calculatoarelor pe post de SEED când vine vorba de torrente. Nu exagerați cu acest lucru, gândiți-va ca torrent-ul accesează fișiere din calculatorul vostru, adică efectuează scrieri/ citiri tot timpul.
Aveți grija si cum setați clientul de torrent, s-ar putea sa va „mănânce” resurse fără rost. Si, de cele mai multe ori, consuma hard-> cea mai înceată componenta din calculator.
Calculatorul este virusat
Este evident ca trebuie sa va instalați un antivirus. Am făcut acum ceva timp un top cu cei mai buni antivirusi.
Tot aici trebuie precizat și ca folosirea unui antivirus care consuma foarte multe resurse gen Bitdefender va poate afecta performantele calculatorului. Asa ca aveți grija ce alegeți si „cât de agresiv” il setați.
În plus, dacă deja aveți Windows 10 nu încercați să mai adăugați încă un antivirus. Aveți Windows Defender, aveți Chrome, stați cu actualizările la zi și n-ar trebui să aveți probleme.
Sistemul porneste cu prea multe programe
Nu numai ca va afectează bootarea calculatorului, dar și funcționarea optima a calculatorului. De multe ori avem la STARTUP foarte multe programe, care deschid la rândul lor foarte multe servicii/ procese. Recomand sa setați doar ce aveți nevoie. Eu pornesc o data cu Windows-ul doar driverii(mouse, placa video, placa de baza). Restul pornesc manual, doar dacă am nevoie de el.
Registre necuratate
Windows-ul este bazat pe registre, așa ca el își creează o sumedenie de registre. Acestea, periodic trebuie șterse, eu foloseam un program de optimizare pentru acestea și anume Windows 7 Manager, dar acum ca am trecut pe Windows 10, folosesc aplicația prestabilită a sistemului de operare.
Nu este la fel de bun ca cel de pe Windows 7, dar isi face treaba cat de cat.
Aici pot adăuga și defragmentarea. Este bine sa defragmentam calculatorul odată la câteva luni dacă nu mutam fișierele/ instalam programe foarte des. Eu la munca am câteva sisteme pe care le formatez la mai puțin de o luna, dar transfer în jur de 300 de GB zilnic de pe un hard pe altul.
Prea multe programe pe care nu le folosiți
Obișnuiți-va sa țineți instalat doar ce aveți nevoie imediata/ medie. Nu țineți programe instalate pe care nu le mai folosiți. Cu cât instalam mai multe programe, cu atât este posibil ca sistemul de operare sa funcționeze tot mai greu, iar calculatorul sa meargă tot mai greu.
Pe lângă acest lucru, spuneam mai sus ca pe Windows sunt foarte multe registre. Este posibil ca acestea sa intre în conflict.
Între timp, am mai găsit un articol interesant pentru cei care își instalează Windows-ul. Este dedicat pentru Windows 10, dar multe idei de acolo sunt lucruri general valabile. Îl puteți citi aici.
Cam astea ar fi cauzele principale pentru care merge calculatorul greu.