A sosit vremea pentru un nou ghid pentru alegerea unui laptop pentru editare foto in 2020. Nu s-au schimbat multe detalii tehnice la care sa fiti atenti, dar recomandarile difera mult fata de articolul disponibil AICI. Editarea fotografiilor pe laptop este o solutie practica si comoda pentru orice fotograf. Un laptop poate fi folosit oriunde pentru editarea fotografiilor. Cand volumele de lucru sunt foarte mari, orice asteptare de cateva ore se poate transforma in timp de lucru pretios.
Laptopurile de gaming disponibile pe piata pot fi potrivite pentru editare foto. In 2019 s-au lansat multe laptopuri dedicate pentru editare foto si trebuie sa stiti ce ele exista, pentru a alege modelul potrivit pentru voi. Iata cateva serii de produse care sunt orientate catre fotografi:
Acer ConceptD – Este o serie dedicata creatorilor de continut. Vin cu ecrane certificate Pantone si preturi cuprinse intre 5500 si 15000 lei.
Seria StudioBook Pro W de la ASUS, am testat un model de top si am ramas placut impresionat ( vezi articol ).
). Seria DELL G3 si G5 care sunt urmasii seriei Inspiron 7xxx, iar ca exemplu am Inspiron 7567 ( review ) .
. Unele modele din seria Y540/Y740 de la Lenovo.
Seria WP/P 65 sau 75 Mobile Workstation de la MSI.
HP ofera OMEN 15 RTX Studio si OMEN X 2S ca si variante pentru editare.
Razer Blade 15 Studio Edition si Blade Pro 17 Studio Edition sunt doua variante pentru editare foto si video.
Pe langa imbunatatirile hardware cei de la Nvidia spre exemplu au lansat seturile de drivere Nvidia Studio ( vezi detalii ). Pe langa drivere unele din laptopuri deja vin cu certificare Nvidia Studio. Si AMD cu seria RADEON a implementat cateva unelte in drivere pentru a ajuta creatorii de continut in a accelera procesele la editare foto si video. Iata aspectele cheie de care trebuie sa tineti cont la achizitia unui laptop:
Ecranul
Majoritatea laptopurilor au acum ecrane IPS decente cand vine vorba de reproducerea culorilor. Procentele minime recomandate sunt de 70% acoperire Adobe RGB si 95% acoperire a spatiului sRGB. Tot ce este mai sus de aceste valori aduc avantaje privitorului si vor oferi extra incredere cand vine vorba de printarea fotografiilor.
Procentele unui ecran fabulos pentru editare foto. Procentele sunt similare cu un monitor de birou dedicat editarii.
Este vorba despre ASUS StudioBook W730 ( review ).
Iata ce trebuie sa ai in vedere cand alegi ecranul:
Diagonala de 17 inch reprezinta un avantaj pentru editarea fotografiilor, cei 5 cm suplimentari de diagonala ajuta.
Diagonala de 15 sau 13 inch este potrivita pentru editurile mai rare si o portabilitate crescuta a dispozitivului.
Unghiurile de vizualizare pentru panourile IPS sunt cele mai mari. Acestea ofera pana la 170 de grade pe verticala si orizontala. In acest fel culorile nu vor fi percepute altfel indiferent de unchiul de inclinare al panoului.
Luminozitatea panoului este recomandata sa fie cat mai apropiata de 300 de niti. Pe intuneric nu ai nevoie de mai mult de 150 niti cand editezi, dar afara situatia se schimba.
Panourile laptopurilor ieftine vin acoperite cu un coating glossy, dar cele cu coating mat elimina reflexiile si ofera o mai buna experienta la editare.
Indiferent cat de bun sau rau este un ecran de laptop trebuia luata in calcul calibrarea lui odata la 3 luni. Calibrand monitorul, reducem riscurile de a gresi editurile si economisim la print.
Performanta si Upgradabilitate
Evolutia hardware in materie de laptopuri/desktopuri a fost fabuloasa in 2019. Procesoarele si placile video s-au miniaturizat si ofera mai multa putere ca niciodata. Nevoia de resurse hardware de care are nevoie Lightroom, Photoshop si Capture One a ramas oarecum neschimbata. Singura nevoie hardware in crestere este stocarea fotografiilor si spatiul de lucru in sine.
Componente recomandate pentru programele de editare foto amintite mai sus:
CPU ( Procesor ): Intel sau AMD cu minim 4 nuclee ( ideale ar fi 6 ) si frecventa de baza de minim 3.5 Ghz;
RAM: 8 sau 16 GB de DDR4 la 2400/3000/3200 Mhz;
SSD de minim 512 GB SATA/NVME pentru stocarea cataloagelor si instalarea programului in sine;
HDD de minim 2 TB pentru stocarea materialelor brute/gata de predare.
GPU ( Placa Video ): NVIDIA sau AMD cu 2/4 GB de memorie.
Componente recomandate pentru editare video FHD/4K in Premiere Pro si DaVinci Resolve:
CPU ( Procesor ): Intel sau AMD cu minim 6 nuclee ( ideal ar fi 8 ) si frecventa de baza de minim 3.5 Ghz;
RAM: 16 GB sau 32 GB de DDR4 la 2400/3000/3200 Mhz;
SSD de minim 512 GB SATA/NVME pentru stocarea cataloagelor si instalarea programului in sine;
HDD de minim 4 TB pentru stocarea materialelor brute/gata de predare.
GPU ( Placa Video ): NVIDIA sau AMD cu 4 sau 8 GB de memorie.
Configuratia amintita mai sus, poate fi obtinuta cu o investitie de ~5000 lei, iar performantele vor fi excelente chiar si in editare video ocazionala ( FHD/4K ). Programele de editare Adobe si Capture One vor rula excelent pe o astfel de configuratie in 2020. Optimizarile se fac greu, astfel nu trebuie sa fiti preocupati cu hardware extrem. Ecranul conteaza cel mai mult. Un laptop cu o configuratie peste minimul de cerinte se poate gasi la un pret de ~3000 lei, dar multora le lipseste un ecran de calitate.
Upgrade-ul componentelor de laptop este inca posibil de facut acasa de catre utilizator ( pentru majoritatea modelelor Windows ). Majoritatea laptopurilor permit upgradarea memoriei RAM, montarea unui SSD m.2 ( SATA sau NVME ) si a unui HDD suplimentar. Este important cand achizitionam un laptop sa fim atenti la specificatiile producatorului in materie de upgrade-uri. Exista si laptopuri cu patru sloturi de memorie RAM si chiar 2 sloturi pentru SSD NVME. Cele care inca au unitate optica ofera posibilitatea de a o schimba cu un caddy cu slot SSD/HDD de 2.5 inch.
Cel mai upgradabil si accesibil laptop testat pana acum este Acer Nitro 5 2019 ( vezi review ).
Acest model acomodeaza 1 x HDD, 2 x SSD M.2 si 2 placute de RAM.
Racire si Autonomie
Racirea este un aspect important cand vine vorba de alegerea unui laptop. Performanta racirii dicteaza direct performanta componentelor hardware pe parcursul utilizarii. Cu cat componentele sunt mai reci, cu atat vor rezita mai bine in timp, iar procesorul va putea atinge o frecventa de boost cat mai mare, pentru timpi de export/randare cat mai mici.
Cele mai bune raciri la laptopuri sunt cele cu doua ventilatoare ( racire duala), acestea au cate un ventilator dedicat pentru procesor si altul pentru placa video si suficiente heatpipe-uri de cupru care sa conduca caldura catre acestea. Exista si laptopuri cu racire cu un singur ventilator sau cu 2 ventilatoare comune. Acesta sunt rezonabile pentru sesiuni de lucru usoare-medii.
Cea mai buna racire intalnita in 2019 a fost pe ConceptD 7 de la ACER ( review ).
Daca alegi sa ai un laptop performant cu componente de top, autonomia nu va fi mai mare de de 2 ore. Pentru autonomie de minim 3-4 ore, trebuie sa alegeti un laptop cu componente cu performate echilibrate si acumulator cu o capacitate de minim 50 Wh.
O capacitate recomandata a acumulatorului ar trebui sa fie de peste 50-75 Wh ( Watt-Hour ).
Daca va doriti un acumulator extern suplimentar si universal pentru laptop, am testat unul AICI .
. Nevoia medie de resurse hardware a aplicatiilor de editare avantajeaza si autonomia/portabilitatea.
Constructie si Conectivitate
Constructia unui laptop poate fi din plastic sau aliaj metalic, iar cu cat constructia este mai solida cu atat durata de exploatare este mai mare. Majoritatea laptopurilor au sasiul metalic si carcasa exterioara din plastic. In ziua de astazi orice laptop de peste 3000 lei vine cu o constructie rezonabila, iar cu suficienta grija din partea utilizatorului, poate rezista 2-3 ani in conditii normale de uzura. Iata si cateva aspecte de care sa tineti cont cand aveti posibilitatea de a testa inainte de a cumpara.
Rigiditatea carcasei cand apasati pe baza tastaturii.
Asamblarea sa fie cu cat mai putine muchii ascutite. Atingand laptopul pe la colturi va vet da seama de acest aspect.
Balamaua trebuie sa aiba un design simplu si sa nu necesite o forta foarte mare pentru a fi deschisa. Este important ca tensionarea ei sa fie medie. mai comune blamale arata asa:
Balamale dispuse pe fiecare colt al ecranului sunt cel mai comun tip.
Balamalele cat mai centrale sunt de evitat.
Flexarea ecranului trebuie sa existe, dar atentie sa nu fie prea fragil.
Evitati laptopurile cu plastic excesiv, nu prea mai exista in categoriile de pret de peste 3000 lei.
Conectivitatea este inca un aspect important, iar majoritatea laptopurilor din ziua de astazi sunt dotate cu o mare varietate de porturi. Iata ce consider ca este nevoie in 2020 in materie de conectivitate:
2-3 porturi USB 3.0/3.1;
1 port USB Type-C/Thunderbolt;
Cititor de carduri SDXC sau microSDXC;
Port de retea RJ45;
Mufa Jack 3.5 mm;
Port HDMI sau Display Port.
Aceste porturi ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand alegem un laptop. Fiecare utilizator isi poate identifica nevoile si poate alege un laptop cu porturile minime de care nu se poate lipsi.
Cam atat am avut de spus pe scurt despre alegerea unui laptop potrivit pentru editare foto/video in 2020. Toate aspectele detaliate tin mult de preferintele mele generale. Tinand cont de ele o sa va alegeti cu un laptop echilibrat si cu performante rezonabile. Nu toate laptopurile sunt create egal, asadar in aleggerea laptopului potrivit o sa fiti pusi in fata unor compromisuri. De multe ori va trebui sa sacrificati aspectul fizic, pentru o racire mai buna.
Laptop Subire si Puternic = Laptop Prost Racit de cele mai multe ori.
Laptop Puternic si Ieftin = Laptop cu eran prost.
Laptop cu Componente Mediocre si Subtire = Autonomie mare si Performanta Redusa.
Alegerea unui laptop este confuza in zilele noastre pentru ca multi producatori se axeaza pe modelele de gaming, acesta fiind targetul si baza mare de cumparatori. Insa in 2019 unele companii deja asculta si incearca sa scoata modele potrivite pentru creatorii de continut, fotografi, videografi si graficieni.
Iata cateva recomandari pentru laptopuri de editare foto lansate in 2018-2019, care tin cont de aspectele discutate mai sus.
In aceasta lista de recomandari va voi arata cateva modele cu care m-am jucat in 2019 si modele care cred eu ca se incadreaza pentru editare foto si video in anul care vine. Nu toate modelele prezentate sunt atat de echilibrate, asadar fiti atenti si la aspecte pe care nu le-am acoperit.
Recomandari pana in 5000 lei
Acer Nitro 7 in configuratia de baza este o recomandare buna la 4200 lei ( vezi produs ). Vine cu o constructie metalica, posibilitati de upgrade la 2 SSD-uri, un HDD si memorie RAM extra. Pentru a functiona cum trebuie cu 300 lei trebuie adaugat in cos un SSD M.2 odata cu laptopul. Este un laptop cu ecran rezonabil, configuratie decenta si racire pe masura. Recomand doar aceste variante de Nitro 7 ( vezi produse ).
Acer Nitro 5 2019 a fost testat AICI. Configuratia sosita la test costa 5199 lei, dar sunt momente cand este la promotie la 4999 lei. Este un laptop bine racit, ecran cu acoperire 95% sRGB. Upgradabilitatea face din acest laptop o optiune orientata catre fotografii incepatori si cei care vor un laptop echilibrat pentru utilizare ocazionala.
Acoperirea ecranului la Nitro 5 2019.
Legion Y540 este printre singurul model accesibil de la Lenovo pe care il recomand pentru editare foto. Vine cu o configuratie echilibrata si un ecran decent. Recomand acest model ( vezi produs ). Lenovo este cunoscut ca avand cele mai slabe panouri LCD pentru editare foto, asadar alegeti cu grija.
Acer Swift 3 SF314-57 este un ultrabook cu procesor Intel din generatia a 10-a. Este numai bun pentru editare ocazionala, dar este usor si vine cu un pret accesibil + un port Thunderbolt 3. Vezi produsul AICI.
Laptopurile din aceasta categorie sunt potrivite si pentru editare video FHD fara probleme.
Recomandari pana in 7500 lei
ConceptD 5 este capul de lista cand vine vorba de recomandari in buget de 7500 lei. Am testat laptopul AICI. Vine cu un ecran excelent cu certificare Pantone. Configuratia este echilibrata, autonomia decenta si greutatea redusa. Poate fi achizitionat de AICI sau AICI.
DELL G5 5590 este urmasul popularului Inspiron 7567 pe care il am in acest moment. Vine cu o configuratie puternica, constructie si design placut alaturi de un ecran IPS de calitate. Poate fi achizitionat de AICI.
MSI WP65 Mobile Workstation este un laptop accesibil de la MSI dedicat productivitatii. Vine cu o configuratie puternica, printre componente se remarca o placa video Quadro P620 cu 4 GB de memorie. Design-ul este unul simplu si vine cu o constructie solida, tipica MSI. Exemplarul poate fi achizitionat de AICI.
ASUS ZenBook Duo UX481FL de 14 inch cu doua ecrane IPS poate fi exemplarul potrivit pentru nevoile de editare ale unui fotograf. Vine cu o configuratie rezonabila, un design aparte si integreaza in excran extra deasupra tastaturii. Costa ~7000 lei si poate fi achizitionat de AICI.
Laptopurile din aceasta categorie pot fi utilizate si pentru editare video FHD/4K fara probleme.
Recomandari pana in 11000 lei
Acer ConceptD 7 se incadreaza in acest segment de pret. Vine cu o racire si o constructie excelenta. Componentele hardware si ecranul certificat Pantone vor oferi o experienta de utilizare placuta si productiva. Review-ul poate fi citit AICI, iar achizitia unui exemplar se poate face de AICI sau AICI.
DELL XPS 15 (7590) este un ultrabook cu ecran Infinity, acesta reproduce peste ~90% din spatiul Adobe RGB si ofera o configuratie puternica intr-o carcasa supla. Alaturi de ConceptD 7, reprezinta o alternativa solida la un MacBook Pro de 15 inch. XPS-ul poate fi achizitionat de AICI.
Lenovo ThinkPad P53s Mobile Workstation reprezinta o varianta solida de workstation portabil. Este un ultrabook cu un Quadro P520 inclus si un ecran IPS luminos si capabil sa reproduca peste 75% din spatiul Adobe RGB. Poate fi achizitionat de AICI.
Si in aceasta categorie editarea video 4K este realizata in parametri optimi. Ecranele IPS sunt mult mai precise si reprodus culorile excelent.
Recomandari pana in 15000 lei
Noul MacBook Pro de 16 inchi cu i7 si 16 GB de memorie RAM se incadreaza in sub 13.000 lei. Este primul MacBook Pro care l-as lua in considerare pentru editare foto si video. Spun asta pentru ca a primit un sistem de racire nou, tastatura veche si putina diagonala extra la ecran. Totusi inca ma deranjeaza suprafata glossy a ecranului. Exemplarul poate fi achizitionat de AICI.
ASUS ProArt StudioBook Pro W700G1T este un laptop dedicat creatorilor de continut. Ecranul certificat Pantone si configuratia puternica vor oferi o experienta de utilizare rapida si placuta. Varianta StudioBook disponibila la 11500 lei vine dotata cu Quadro T1000 de 4 GB si poate fi achizitionata de AICI. Varianta StudioBook testata de mine a fost mai puternica, dar ecranul este acelasi. Review-ul poate fi citit AICI.
DELL Precision 5530 este un laptop de 15 inch cu ecran IGZO 4K si placa video Quadro P2000. Procesorul i9 cu 6 nuclee si cei 16 GB de memorie RAM ofera performanta pe masura ecranului. Exemplarul poate fi vazut AICI.
Laptopurile pentru editare foto sunt din ce in ce mai puternice si mai tentant de lucrat pe ele. Configuratiile hardware au evoluat, iar multe dintre acestea pot fi folosite si la editare video fara probleme. Indiferent de categoria de pret si bugetul disponibil, se va gasi un model care sa fie potrivit. Produsele recomandate au fost testate mai mult sau mai putin inainte de a fi prezentate ca recomandari. Daca am ratat ceva sau doriti sa aflati mai multe imi puteti scrie la adresa Link-urile de afiliere din acest articol ajuta la sustinerea activitatii blogului. Daca aveti de facut o achizitie, nu ezitati sa le folositi.
Suntem prezenti si pe YouTube, daca doriti sa vedeti continutul canalului va puteti abona AICI.