In momentul in care ne hotaram sa cumparam un calculator nou, intervine intrebarea “cum sa aleg un calculator bun?”. In cazul in care suntem putin straini de acest domeniu, apelam la prieteni. Raspunsul poate fi de genul “depinde la ce il folosesti”. Uneori putem primi un sfat bun, alteori primim sfaturi eronate.
In cazul in care nu sunteti un cunoscator in domeniu, acest articol va poate ajuta intr-o anumita masura pentru a va cumpara un calculator destul de performant pe care il puteti folosi la orice doriti. Nu voi vorbi de toate componentele in parte, dar puteti afla cateva caracteristici foarte importante pentru achizitionarea unui calculator bun.
Sfaturi de achizitie calculator performant
Alegerea procesorului
Procesorul este cunoscut ca CPU, fiind creierul calculatorului. Acesta manipuleaza toate operatiile si calculele solicitate de programele instalate. Un CPU rapid (cu mai multi MHz/GHz) va afisa rezultatele foarte rapid facand ca sistemul sa raspunda repede la comenzi. Cu toate acestea, performanta CPU nu poate fi determinata doar de frecventa acestuia, fara a ne interesa si de producatorul in sine.
De exemplu, un CPU AMD si un CPU INTEL CORE, ambele setate la 2,5 Ghz cu 4 nuclee fiecare, unul dintre acestea are o performanta mai ridicata fata de celalalt. De ce? Ambele CPU-uri opereaza cu acelas numar de cicluri pe secunda, dar tehnologia unui Intel Core CPU utilizeaza mai mult din fiecare ciclu, iar in realitate acesta are o performanta mai ridicata.
Asa ca nu va uitati doar la numere. Invatati care CPU este mai bun pentru voi, si faceti unele cercetari inainte de a cumpara.
RAM
Ca si la CPU, oamenii aleg mai mult dupa numere. Probabil va spuneti “8 Gb RAM e 8 Gb RAM”. E adevarat ca a avea cat mai mult RAM, va imbunatatiti performanta calculatorului, dar trebuie sa stiti ca cipurile RAM au si acestea o viteza interna. 8 GB RAM ruland cu o viteza de 1000 Mhz vor fi mai lenti decat 8 Gb RAM ruland cu 1333 Mhz. Acesta este un exemplu, exista si capacitate RAM mai mare dar si frecventa mai mare.
RAM-ul este una dintre cele mai ieftine componente ale unui PC, dar face ca performanta calculatorului sa fie una notabila. Nu va uitati numai la marime, concetrati-va si asupra frecventei de lucru. [adsense float=”center”]
Hard disc
La fel ca si la RAM, oamenii judeca valoare hard disc-urilor dupa cat de multa informatie poate stoca. Nu va ganditi ca un hdd de 2TB automat poate fi mai bun decat unul de 500Gb. Acest lucru nu este adevarat.
Capacitatea unui hdd este foarte importanta, dar nu mai importanta decat viteza acestuia. Viteza de 5400 RPM este net inferioada uneia de 7200 RPM, sau 10 000 RPM. Nu uitati si de SSD-uri, acestea ofera o performanta incredibil de mare unui sistem de lucru, datorita vitezei de citire a datelor. Singurul dezavantaj al acestora ar fi pretul destul de ridicat.
Monitor
Monitoarele sau dezvoltat la fel de rapid, ca si celelalate componente ale unui calculator. Cu toate ca va ghidati in general dupa marimea acestuia in momentul cand il cumparati, dar exista si o serie de alte caracteristici care trebuie sa le aveti in vedere: screen size, screen type, contrast ratio, update frequency, color depth, power usage, etc.
Daca nu esti o persoana pasionata de video – grafica, probabil nu vei observa diferentele de calitate ale pozelor, rata de contrast, LED vs LCD, etc. Atentie mare si la porturile monitorului de care aveti nevoie.
Din cate am observat, calitatea este diferita in functie de producator. Nu trebuie sa va dau exemple ca stiti despre ce vorbesc aici.
Altele
1. Atentie mare la asa zisele reduceri. Uneori nu sunt chiar reduceri in adevaratul sens al cuvantului. Se poate intampla ca inainte de o perioada a reducerilor, magazinele sa ridice putin preturile pentru a le scadea la normal in perioada cu pricina. Reduceri pot aparea si la produsele care nu se vand si care nu au calitate. Un calculator ieftin pare interesant, dar unul scump sigur va oferi si performanta. Decat unul ieftin care sa se strice in cateva luni, mai bine unul mai scump care sa reziste. Acel ieftin ne poate costa in cele din urma mult mai mult decat unul scump.
2. Garantiile extinse. De exemplu, calculatorul are o garantie de 1 an. Avem posibilitatea extinderii acesteia pe o perioada mai mare, dar va fi contra cost. Uneori o garantie nu poate fi numita o “garantie”. La majoritatea produselor electronice am observat ca se practica acest lucru. Eu nu sunt in totalitate de acord. Plus ca odata ce platesc pentru garantie, e ca si cum l-as strica eu si as plati reparatia. Nu va puneti prea mari sperante pe o garantie a unui produs.
OBS:
La achizitionarea unui laptop sau calculator, ne sunt bagate pe gat si sistemele de operare, in general de la Microsoft. Ar trebui sa stiti ca sistemul de operare preinstalat ridica considerabil de mult pretul de achizitie al produsului. Cu toate acestea, pentru anumiti utilizatori acest lucru poate fi unui ok, dar pentru alte persoane nu ar fi in regula. Sa zicem ca eu vreau un calculator care are preinstalat Windows 8, iar eu sunt fan inrait Linux si voi folosi toata viata doar aceasta platforma de operare. La ce sa dau cateva sute de lei in plus pentru un sistem pe care il voi formata cand ajung acasa?
Pentru a alege un calculator bun, acceptati sfaturile de achizitie ale unui specialist bun. S-a intamplat ca cineva sa te sfatuiasca foarte bine, dar vanzatorul sa te convinga cu calitatile sale de “negustor” sa cumperi ceva care mai mult ca sigur nu putea sa scape de pe raft. Ideea de a cere sfaturi vanzatorului, nu este intotdeauna cea mai buna.
O alta recomandare, atunci cand vreti sa cumparati un calculator bun, ar fi foarte ok sa il cumparati pe componente. Pretul poate fi mult mai scazut, puteti castiga foarte mult la performana daca stiti ce piese sa alegeti, nu vi se va mai baga nici sistemul de operare pe gat, plus ca e personalizat de voi si nu de cine stie ce “Maria sau Viorica”.
Pot fi multe de discutat pe aceasta tema. Dupa cum vedeti, nu am dat nume de producatori decat in cazul procesoarelor. Am vrut doar sa va fac o anumita idee despre achizitionarea unui calculator performant. Restul depinde de voi, si de documentarile pe care le faceti inainte de a da bani pe ceva. Sfaturile de mai sus NU vin de la un SPECIALIST, dar vin de la un CUNOSCATOR. Am dat sfaturi de achizitie calculatoare si laptopuri, foarte multor prieteni si care sunt destul de multumiti de ce au cumparat.
Pentru orice nelamurire, intrebare, sugestie, sfat, aveti la dispozitie rubrica de comentarii. De asemenea, pentru lucruri de care nu sunt 100% convins, ma pot consulta la randul meu cu cativa specialisti in domeniu.