Desktop-ul reprezintă preferința oricărui pasionat de jocuri pe calculator, însă nevoia de mobilitate și dorința de a putea accesa de oriunde jocul favorit impune alegerea unui laptop dedicat gaming-ului. Pentru aceasta, este necesar să ții cont de anumite aspecte legate de aplicațiile pe care le accesezi, de nevoia de autonomie, de conectivitate, precum și de bugetul disponibil. Dacă vrei să știi ce anume să urmărești pentru a lua decizia cea mai bună, rândurile de mai jos îți vor fi de ajutor.
Placă grafică dedicată
Este, de departe, cea mai importantă componentă într-un laptop de gaming, deoarece gestionează aproape integral sarcina procesării și redării detaliilor specifice. Fiind vorba de un laptop pentru jocuri, este absolut necesar ca placa grafică să fie dedicată și nu integrată – pentru a face față cerințelor de sistem impuse de majoritatea jocurilor.
De exemplu, gama de laptopuri de gaming de la Razer se distinge prin încorporarea unor tehnologii de ultimă generație de la Nvidia, plăcile grafice RTX din seria 2000 și 3000. În plus, sunt suficient de puternice pentru a permite rularea jocurilor la rezoluție 1080p cu setări de detaliu la maxim și chiar 4K cu nivel de detaliu ridicat, cu rate de reîmprospătare de minim 60 FPS.
Un laptop de gaming mid-range este dotat cu placă grafică RTX 2060 sau 3060, capabilă de a face față titlurilor actuale la rezoluții Full HD și nivel de detalii maxim. Dacă bugetul îți permite, poți alege un laptop ce încorporează plăci grafice ca RTX 2080 sau 3070/3080, rezistent oricăror provocări în regim QHD sau UHD.
Detalii hardware importante
În completarea plăcii grafice dedicate, trebuie să reții faptul că un procesor puternic de la Intel – I7 din seria 10 sau 11 – este capabil să-ți ofere nivele de performanță ridicate în aplicații, dacă este asociat și cu un set de memorii DDRAM rapide (minim 16 Gb, 2933 Mhz).
Pentru că titlurile moderne necesită un spațiu generos de stocare (chiar de ordinul zecilor de Gb), dar și pentru că este necesară o tehnologie de stocare rapidă, un SSD de 512 Gb sau chiar 1Tb reprezintă o alegere excelentă pentru o configurație de top. Ca și în cazul memoriei DDRAM, SSD este una dintre puținele componente care pot fi ulterior modificate (prin upgrade).
Ecran performant
Redarea la nivel optim a detaliilor grafice dintr-un joc presupune ca laptopul tău de gaming să fie dotat cu un display care să ofere:
rate de reîmprospătare de minim 144 Hz;
rezoluție Full HD, QHD sau UHD;
să îndeplinească standardele de redare a culorilor sRGB si AdobeRGB.
Razer, de pildă, se distinge prin ecrane de calitate, capabile să redea între 91% și 99% din gama de culori sRGB, respectiv 60-64% AdobeRGB pentru ecranele Full HD. Ecranele 4K OLED sunt și mai impresionante, reușind acoperiri de 100% sRGB și 100% AdobeRGB. O altă performanță este timpul de răspuns foarte mic, care poziționează Razer peste media laptopurilor de gaming – 10 ms negru-alb față de 24 ms în medie, respectiv 9 ms gri 50% - gri 80% față de 38 ms în medie.
Răcirea adecvată a componentelor
Un laptop bun de gaming trebuie să încorporeze, obligatoriu, tehnologii de răcire suficient de avansate pentru a permite menținerea sistemului la o temperatură decentă, care să asigure atât funcționarea optimă și fiabilitatea a componentelor, cât și utilizarea confortabilă a dispozitivului pentru perioade mari de timp.
Razer utilizează tehnologia Vapor Chamber pentru modelele de top, respectiv clasicele heatpipe pentru celelalte modele. Heatpipe este un dispozitiv care gestionează eficient transferul de căldură dintre două suprafețe solide de-a lungul axei sale, fiind potrivit pentru răcirea adecvată a suprafețelor care sunt mari generatoare de căldură (microprocesor, procesorul grafic, memoriile). Vapor Chamber sau High Conductivity Plates (HIK) sunt tot heatpipe, dar pot colecta căldura de pe suprafețe mai mari, asigurând astfel o răcire mai eficientă a întregului sistem. De remarcat că, în general, laptopurile de gaming pot fi destul de zgomotoase, ventilatoarele generând în sarcină valori de 40-55 dB pentru a putea asigura temperaturi ale suprafeței laptopului de 25-35⁰ C.
Alegerea unui laptop dedicat jocurilor trebuie făcută cu gândul la viitor, așadar componentele trebuie să fie suficient de puternice pentru a face față nu doar cerințelor jocurilor actuale, ci și celor care vor fi disponibile peste doi sau mai mulți ani. Ține minte că posibilitățile de upgrade în cazul unui laptop sunt extrem de limitate. Așadar, este mai înțelept să investești în calitate la momentul achiziției, ca să eviți dezamăgirea și frustrarea aduse ulterior de un laptop de gaming cu performanțe modeste.