Cum alegi laptopul potrivit? Toate criteriile de care să ții cont
Cum alegi laptopul potrivit? Toate criteriile de care să ții cont
Diagonala ecranului
În general, laptopurile pot avea o diagonală a ecranului cuprinsă între 10”-11” și peste 18”, cele mai populare fiind 13.3”, 15.6” și 17.3”. Ecranele de 12,5” – 14” oferă cel mai bun echilibru între confortul vizual și portabilitate. Ecrane mai mari sunt utile pentru operațiuni complexe și pentru posturi de lucru mai puțin mobile, în timp ce modele mai mici sunt utile pentru copii.
Rezoluția
Cu cât dispui de mai mulți pixeli cu atât vei vedea mai bine și mai clar pe ecranul laptopului. Cea mai frecventă rezoluție a ecranului este 1366 x 768 (HD Ready) fiind folosită la laptopurile economice. Pentru laptopurile de business se recomandă un ecran cu o rezoluție de 1920×1080, adică Full HD sau 1080p. Pixelii vor fi aproape neobservabili.
Laptopurile de ultimă generație au ecrane de 2560×1600, 3200×1800 sau chiar 3840×2160 (4K), însă, acestea consumă mai multă energie, solicitând și un consum mai mare al bateriei.
Calitatea ecranului AMOLED/IPS
Calitatea ecranului înseamnă mult mai mult decât rezoluția. Atunci când îți alegi laptopul este bine să te informezi dacă este dotat cu ecran AMOLED – Active Matrix Organic Light-Emitting Diode sau IPS – In-Plane Switching Liquid Crystal Display. Între timp, au apărut și laptopuri cu panel PLS. Acesta este un derivat al panoului IPS.
Dacă vrei cea mai bună calitate a imaginii și nu te interesează durata de viață a bateriei, ia în considerare un ecran AMOLED care poate oferi culori mai bune și mai naturale (iluminează pixelii în mod independent). Comparativ cu un ecran IPS, durata de viață a unui AMOLED este mai mică, iar tehnologia mai scumpă.
Ecranele IPS LCD, adică acelea cu cristale lichide, nu iluminează pixelii în mod independent, au un sistem cu o lumină de fundal și un panou de pixeli. Ecranul necesită o cantitate constantă de energie, luminozitate, contrast, unghiuri de vizualizare mai mari. Au un preț mai accesibil.
MacBookurile de la Apple sunt realizate cu display Retina, numele dat tehnologiei ecranului de înaltă rezoluție. Retina netezește marginile zimțate ale pixelilor care formează imagini pe ecran și face imaginile să pară mai naturale. De asemenea, tehnologia de comutare în plan îmbunătățește unghiurile din care poate fi vizualizat ecranul.
Suprafață lucioasă vs mată a ecranului
Dacă folosești un laptop pentru browsing, filme și muzică, într-o incintă în care nu pătrunde atât de mult soare, poți utiliza un ecran cu o suprafață lucioasă. În caz contrar, optează pentru o suprafață mată. Pe o suprafață lucioasă, culorile se văd mai intens, dar, reflecția luminii din incintă sau lumina zilei pot afecta vederea.