Vrei sa cumperi un laptop sau un notebook, ai deja un buget orientativ, insa nu stii cum sa te descurci in multitudinea de oferte de pe piata? Te intelegem! In orice moment poti gasi pe piata cateva mii de oferte de laptopuri, notebookuri sau ultrabook-uri.
Daca ai nevoie de un laptop, atunci mai trebuie sa decizi daca acesta este un laptop de gaming, unul pentru business, pentru calatorii si asa mai departe. Stim, poate parea intimidant. Insa trebuie doar sa ai cateva informatii de baza pentru a putea alege cel mai bun laptop pentru tine. Expertii Shopmania ti-au pregatit un ghid complet care sa te ajute sa te orientezi intr-o piata atat de diversa. Hai sa incepem!
Ghid de cumparaturi pentru laptopuri pe scurt
Te grabesti? Iata mai jos principalele detalii de care sa tii cont in alegerea unui laptop sau notebook:
Laptop, notebook sau ultrabook ? Initial, notebookurile erau niste laptopuri mai subtiri si mai mici. Astazi, datorita faptului ca laptopurile au scazut si ele in dimensiuni, termenii sunt intersanjabili. Ultrabook este un termen care vine de la producatorul Intel si desemneaza un laptop care nu este mai gros de 1,5 cm, are un processor Intel si SSD. De regula, ultrabook-urile au un hardware mai puternic decat laptopurile.
Diagonala ecran : de la 11 inchi pana la peste 17 inchi
Memorie RAM : de la 4 la peste 32 Gb
Tip procesor : Intel, AMD, Apple M1
Sistem de operare : Linux, Windows sau MacOS
Stocare : HDD, HDD + SSD, SSD
Folosire pentru: office/multimedia, business, portabilitate, gaming
Vrei mai multe detalii despre toate cele de mai sus? Citeste ghidul complet Shopmania pentru cel mai bun notebook mai jos.
Tipuri de notebookuri – cum il alegi pe cel potrivit pentru tine
In functie de modul in care vei folosi laptopul cel mai des, poti alege din urmatoarele categorii:
Laptopuri home sau multimedia
Acestea sunt cele mai comune laptopuri, de regula cu cele mai mici preturi. Sunt ideale daca scopul tau este sa le folosesti pentru a vedea ocazional un film sau un clip online, pentru a naviga pe internet sau pentru a edita documente simple.
Cu alte cuvinte, orice activitate care nu are nevoie de extra putere sau de o placa grafica excelenta poate fi realizata pe acest tip de laptopuri. Un lucru interesant de observat aici este ca aceste notebookuri vin deseori cu o placa grafica si niste boxe usor peste medie pentru ca tu sa te poti bucura de experiente multimedia cat mai bune.
Laptopuri office sau business
Distinctia intre cele doua este relativ minora: laptopurile office sunt, de regula, ceva mai mari si mai putin performante decat cele business deoarece se presupune ca munca uzuala de birou poate fi realizata pe o configuratie mai slaba.
Un laptop de business este mai performant si mai portabil (mai mic si mai usor), potrivit pentru a fi mutat dintr-un birou in altul, dar si pentru a calatori cu el. De asemenea, acestea beneficiaza de regula de standarde de securitate mai bune (senzor de amprenta, de exemplu) intrucat se presupune ca vor contine informatii sensibile, dar si de mai multe optiuni de conectivitate: VGA, modem RJ-11, port serial si paralel si asa mai departe.
Bateria mai mare si constructia mai robusta sunt alte doua caracteristici ale acestor laptopuri. In general, bateria va tine cel putin 8 ore (o zi normala de lucru), iar constructia mai robusta este, din nou, pentru a face mobilitatea mai usoara si mai lipsita de riscuri.
Laptopuri pentru gaming
Poti sa joci anumite jocuri pe orice laptop, insa pentru jocurile cu adevarat complexe (cum este Cyberpunk 2077), care consuma multe resurse (in special datorita graficii superioare) vei avea nevoie de un laptop mai performant.
Un laptop de gaming are de obicei un procesor puternic, cu patru core-uri si placa video dedicata. Insa nu doar aceste componente fac diferenta. Laptopurile pentru jocuri au si coolere foarte puternice, ideale atunci cand petreci foarte mult timp intr-un joc cu cerinte mari. Desigur, iti poti achizitiona separat un cooler, insa atunci vei pierde din portabilitatea notebook-ului.
Un ultrabook este ideal pentru cei care calatoresc mult. Ultrabook-urile au dimensiuni reduse, atat in ceea ce priveste diagonala ecranului, cat si in ceea ce priveste grosimea. Le vei putea transporta usor intr-o geanta sau intr-un rucsac pentru laptopuri fara a-ti afecta spatele, intrucat sunt si foarte usoare.
Ultrabook-urile vin insa cu niste compromisuri pentru a putea obtine aceste dimensiuni reduse. De regula, cursa tastelor este mai scurta, tastatura este mai “inghesuita”, iar coolerele sunt mai slabe. Motivul este simplu: nu exista loc pentru componente mai puternice. Insa daca ai nevoie de un laptop ultra-portabil si care sa se descurce foarte bine cu activitati de tip office, ultrabook-urile sunt o alegere foarte buna.
Convertibile/2 in 1
Acest tip de produs este un hibrid intre laptop si tableta. Laptopurile convertibile sunt de doua tipuri:
Detasabile : ecranul se desprinde complet de tastatura si poate functiona independent intrucat are touchscreen
: ecranul se desprinde complet de tastatura si poate functiona independent intrucat are touchscreen Convertibile: prin rotirea ecranului la 360 de grade
Un laptop convertibil ofera flexibilitate. De exemplu, poti edita documente pentru job in timpul zilei, iar seara poti desprinde sau roti ecranul intr-o pozitie comfortabila si poti viziona filme.
Cu toate acestea, ele sunt mai degraba recomandate atunci cand vrei sa inlocuiesti o tableta foarte performanta pentru o perioada scurta de timp. Comparativ cu laptopurile, au configuratii inferioare, asa ca performanta va lasa mereu de dorit.
De asemenea, pretul lor este destul de piperat. Ca atare, daca flexibilitatea nu este foarte importanta pentru tine, iti recomandam sa alegi un laptop usual. De altfel, bugetul pentru un convertibil poate acoperi un laptop de calitate medie si o tableta in aceeasi zona de pret.
Cum aleg un notebook in functie de diagonala ecranului
Aici lucrurile sunt relativ simple. Diagonala ecranului iti da si marimea finala a laptopului, astfel ca iti recomandam sa faci alegerea in functie de cat de mult ai de gand sa calatoresti cu acest laptop. Daca il vei pastra mai mult acasa sau la birou, te poti axa pe alte criterii.
Exista cateva intervale comune pentru diagonalele ecranelor laptopurilor:
11-13 inchi
13-14 inchi
14-15 inchi
15-17 inchi
peste 17 inchi
In afara de marimea ecranului, e important sa fii atent si la rezolutie. Cea mai comuna rezolutie este de 1366×768 pixeli, insa incepe sa se impuna din ce in ce mai mult pe piata rezolutia de 1600×900, pe care o poti gasi la preturi decente. Exista si laptopuri cu rezolutie full HD, de 1920×1080 pixeli, insa acestea sunt mai costisitoare.
Alte caracteristici importante ale ecranului sunt:
Unghiurile de vizualizare , care iti permit sa folosesti notebookul in mai multe pozitii
, care iti permit sa folosesti notebookul in mai multe pozitii Luminozitatea reglabila pentru a-l putea folosi in aer liber si lumina naturala Contrastul, care determina calitatea si intensitatea culorilor.
Cum aleg un laptop in functie de memoria RAM
Memoria RAM a unui laptop este un criteriu foarte important, intrucat iti arata cat de multe poti face simultan cu un laptop. Pe scurt, cu cat memoria RAM este mai mare cu atat vei putea rula mai multe programe in paralel, deschide mai multe tab-uri in browser sau rula mai multe aplicatii cu cereri mari de memorie.
Atunci cand memoria RAM este insuficienta, totul se va misca mai incet. Daca vrei sa rulezi programe sau aplicatii noi, trebuie sa stii ca este posibil ca sistemul de operare sa se prabuseasca cu totul in cazul in care memoria este insuficienta sau ca programele sa nu poata fi nici macar deschise. De regula, vei gasi laptopuri care au intre 4 si 32 GB RAM.
O alta distinctie importanta este intre tipurile de memorie RAM. In prezent, cele dominante pe piata sunt DDR3, DDR4 si DDR4X. Cel mai performant tip (din punct de vedere al consumului de energie si al vitezei) este DDR4X, iar cel mai putin performant este DDR3.
Pe Shopmania gasesti laptopuri cu numeroase configuratii si cu toate tipurile de RAM! Alege modelul preferat si apoi selecteaza usor magazinul care il vinde la cel mai bun pret.
Sisteme de stocare pentru laptopuri
Cele mai comune sisteme de stocare pentru notebookuri sunt HDD si SSD.
HDD (Hard Disk Drive) este o tehnologie relativ invechita, care foloseste discuri ce se invart pentru stocarea magnetica a datelor. Intr-un fel, sunt similare cu modul in care un pick-up actioneaza asupra discului.
SSD (Solid State Drive) este o tehnologie mai noua, care nu are parti care se misca. Intr-un SSD, datele sunt stocate in circuite integrate.
Spre deosebire de HDD-uri, SSD-urile sunt mai rapide, mai silentioase si, cel mai important aspect, mult mai reduse ca dimensiuni – cat un pachet de guma de mestecat. Daca optezi pentru un SSD, vei avea acces la datele de pe el mult mai rapid, intrucat nu trebuie sa astepti ca discurile sa se invarta pentru a accesa informatia, cum este in cazul HDD-urilor.
Desi pretul laptopurilor cu SSD este mai mare decat al celor cu HDD, iti recomandam sa te indrepti catre acestea, daca bugetul ti-o permite. Poti opta si pentru o combinatie dintre cele doua – exista laptopuri care au atat HDD, cat si SSD. In acest caz, recomandarea noastra este ca instalarea sistemului de operare sa se faca pe SSD pentru a optimiza viteza.
In ceea ce priveste capacitatea de stocare, cele mai cautate laptopuri au intre 500 GB si peste 1 TB. Alegerea depinde de ceea ce vrei sa stochezi.
Daca pretul este un factor important, poti alege un laptop cu o capacitate de stocare mai mica, intrucat poti sa stochezi date si in diverse programe cloud gratuite sau poti achizitiona un hard disk extern la o data ulterioara.
Cum aleg un notebook in functie de tipul de procesor
Procesorul este inima laptopului tau si componenta care are cea mai mare influenta asupra performantei lui. Atat viteza procesorului, cat si producatorul sunt criterii importante.
Desi exista multiple optiuni, alegerea este relativ simpla. Cu cat procesorul este dintr-o generatie mai noua si cu cat viteza lui este mai mare, cu atat vei putea rula mai multe programe complexe mai rapid.
Viteza procesoarelor se masoara in GHz. Iti recomandam sa alegi un laptop cu un procesor cu o viteza de peste 1.3 GHz pentru performante optime. Viteza poate poate ajunge pana la peste 3.6 GHz pentru laptopurile foarte performante.
In ceea ce priveste producatorii de procesoare pentru laptopuri, avem trei mari alegeri:
Intel: procesoarele Celeron sunt mai slabe decat cele Core. Acestea din urma sunt numerotate de la i3 pana la i9, unde i9 este cel mai puternic procesor produs de Intel de pe piata in momentul de fata.
AMD. Pe piata din Romania se gasesc in special procesoare AMD Ryzen de la 5 la 9 unde, de asemenea, numarul 9 este rezervat celui mai puternic. Gama AMD Ryzen Pro este cea mai performanta.
Apple: In anul 2020, Apple a anuntat ca renunta la colaborarea cu Intel pentru procesoare si ca incepe productia pentru procesoarele proprii. Primul model se numeste M1, se gaseste deja pe laptopurile Apple, iar comunitatea tehnica le-a primit cu mare entuziasm.
Sisteme de operare pentru laptopuri
Atunci cand achizitionezi un laptop, sistemul de operare este foarte important. Insa lucrurile sunt destul de complicate:
Laptopurile Apple vor veni mereu cu propriul sistem de operare (MacOS) instalat
Poti opta pentru sisteme de operare mai putin cunoscute, insa mai ieftine care pot veni direct cu laptopul tau: EFI Shell , Endless OS , Free DOS sunt cateva exemple. Atentie, insa! E important sa te asiguri ca stii sa folosesti aceste sisteme de operare si ca ele au toate programele si aplicatiile de care ai nevoie.
Laptopuri cu Windows pre-instalat . In acest caz, vei plati si costul licentei (de regula, Windows 10 Home sau Professional). Pretul este de cateva sute de RON, in functie de magazin si de versiunea de Windows aleasa.
Laptopuri fara sistem de operare pre-instalat. In cazul in care vrei sa achizitionezi licenta separat sau sa folosesti un sistem de operare open-source (cum este Linux), poti economisi niste bani si opta pentru un laptop fara sistem de operare pre-instalat.
Stii exact ce o sa ruleze pe noul tau notebook? Cauta pe Shopmania laptopuri in functie de sistemul de operare pe care il doresti!
Alte criterii pentru alegerea unui laptop
Odata ce ai stabilit primele criterii, tot ce ramane de facut este sa analizezi si detaliile care pot pare mici, insa au o importanta foarte mare pentru cum te vei simti atunci cand vei folosi noul tau laptop:
Placa video dedicata sau integrata ? Laptopurile pentru gaming sau cele pentru grafica au, de regula, placa video dedicata si nu integrata pe placa de baza. Acest lucru permite o mai mare fiabilitate, culori mai vii si tranzitii mai fine. Daca nu esti gamer si nu te ocupi cu graphic design, iti recomandam sa investi bugetul aferent unui laptop cu placa video dedicata in alte specificatii mai relevante pentru tine.
Tipul ecranului : IPS, LCD, LED, OLED, PixelSense, Retina, SVA, TFT, WLED. Prea multe acronime si denumiri? Le lamurim pe scurt: ecranele retina se gasesc exclusive pe Mac Book-uri, iar cele PixelSense exclusiv pe laptopuri de tip PC (de regula, cu Windows 10 preinstalat. Ecranele OLED si WLED sunt ideale pentru culori puternice (pot afisa acel “true black”), in timp ce cele IPS sunt o tehnologie mai veche care nu pot face asta. Acelasi lucru este valabil si pentru LCD – o tehnologie relativ veche, insa daca claritatea imaginii nu este importanta pentru tine poti alege un astfel de ecran. SVA vine de la Super Viewing Angles si este un tip de ecran care iti permite vizionarea din mai multe unghiuri. TFT poate fi un atribut al ecranelor LCD care permite o mai mare claritate a imaginii.
Chipset video : daca vrei un laptop pentru jocuri, iti recomandam ultimele generatii de chipseturi video de la nVidia sau AMD .
Greutate: daca portabilitatea este importanta pentru tine, poti gasi laptopuri sub 1 kg. Daca nu, exista laptopuri de pana la 3 kg si chiar peste.
Intrebari frecvente
1. Care este cel mai ieftin laptop?
Preturile laptopurilor pleaca de la 650 RON pentru configuratii de baza si ecrane de marimi medii. Aceste laptopuri sunt entry-level si potrivite pentru cei care nu au nevoie sa ruleze jocuri sau programe complexe.
Poti gasi cel mai ieftin laptop pe Shopmania! Cautam in oferta a mii de magazine online care vand laptopuri pentru ca tu sa poti alege usor cel mai bun pret.
2. Cat costa un laptop bun?
Un laptop cu performante decente incepe de la 4-5000 RON, in functie de producator. In cazul Apple, aceasta suma creste cu circa 1000 RON. Pentru notebookuri ultra-performante, vei avea nevoie de un buget de 20.000 RON.
3. Unde pot gasi piese pentru notebookul meu?
De regula, magazinele online care vand laptopuri au si piese sau accesorii pentru acestea. Poti incepe cautarea de acolo.
Sau poti intra direct pe Shopmania si cauta dupa piesa sau accesoriul de care ai nevoie – vei cauta astfel in cateva mii de magazine simultan!
4. Cat tine bateria unui laptop?
Acest lucru depinde foarte mult de tipul de laptop si de modul in care este folosit. De exemplu, bateria unui laptop pe care ruleaza simultan mai multe programe cu cerinte de sistem mari va tine mult mai putin decat daca vei rula doar un editor de text. De asemenea, durata de viata va scadea in timp, odata cu uzura.
5. Cum imi pot intretine laptopul?
Iti recomandam sa stergi periodic laptopul cu o carpa moale sau chiar sa folosesti un mic aspirator de mana pentru a scoate micile depuneri care ajung sub taste.
Pentru a prelungi durata de viata a bateriei, incearca sa-l scoti din priza macar o data pe saptamana, chiar daca il folosesti doar la birou. Lasa-l sa se descarce pana la circa 20% inainte de a-l cupla la sursa de curent din nou.