Cel mai bun laptop, iată o expresie pe care nu o auzi de puține ori, însă la care poți primi răspunsuri variate, de la brandul care-l comercializează până la configurația sistemului, dimensiunea ecranului și autonomia bateriei.
În calitate de amator multe dintre aceste noțiuni s-ar putea să-ți fie complet necunoscute, însă vom încerca în cele ce urmează să ți le prezentăm în așa fel încât să te ajute să alegi cel mai bun laptop.
După cum vei vedea, nu totul se rezumă la dimensiunea laptopului, la cât de slim și ușor de purtat este, ci mai degrabă la performanțele lui, la faptul că este capabil să ruleze mai multe aplicații în același timp fără să se blocheze, să suporte jocuri complexe fără a afecta calitatea imaginii sau a funcționa defectuos în absența unei plăci video de calitate.
În contextul actual, al pandemiei, când școala s-a mutat în online(nu se știe pentru cât timp), laptopul devine o unealtă potrivită pentru copii, astfel încât aceștia să poată vedea pe un ecran de dimensiuni rezolabile ceea ce profesorul predă. Mai mult de atât și companiile au îmbrățișat activitatea angajaților de acasă, iar un laptop conferă posibilitatea de a lucra, din dormitor, din living sau din balcon. Portabilitatea este un must have în condițiile în care suntem nevoiți să ne organizăm cu toții din aceeași locuință.
Așadar, iată de ce ar trebui să ții cont atunci când alegi un laptop:
1. Sistemul de operare
Dacă până acum singurul sistem de operare pe care l-ai utilizat a fost Windows-ul, nu ar fi rău dacă ai rămâne la acesta. Trecerea de la Windows la Mac, de exemplu, s-ar putea să ți se pară greoaie, dat fiind că au meniuri diferite și shortcut-uri diferite, însă adaptarea nu este imposibilă, dacă îți dorești cu adevărat să schimbi sistemul de operare. Totul ține de preferințele tale, în cele din urmă.
2. Un laptop clasic sau un model 2 în 1
Tot mai comune în prezent sunt laptopurile 2 în 1, cu clapetă flexibilă care-ți permit transformarea laptopului în tabletă și invers.
Aceste modele sunt perfecte dacă obișnuiești să călătorești destul de mult sau să ai numeroase întâlniri. Modelele 2 în 1 din acest punct de vedere sunt foarte eficiente, însă nu am putea spune că sunt cele mai bune laptopuri. Mai mult, la același cost sau poate chiar mai mic, poți achiziționa un laptop clasic cu performanțe superioare față de cele ale unui model 2 în 1.
3. Dimensiunea ecranului
În funcție de activitățile pe care le desfășori pe un laptop va trebuie să alegi și dimensiunea ecranului. Astfel, dacă ești un artist, cu siguranță te vei orienta către cea mai mare dimensiune de 18 inch (1 inch = 2,54 cm). Cu toate acestea, trebuie să știi că ecranul unui laptop poate avea una din cele 4 dimensiuni de mai jos:
– 11-12 inch (cele mai mici ecrane)
– 13-14 inch (cea mai bună dimensiune, mai ales dacă trebuie să iei laptopul cu tine în deplasări)
– 15 inch (cea mai comună dimensiune a ecranului de laptop)
– 17-18 inch (preferatul creativilor, care obișnuiesc să lucreze de acasă și să-și lase tot timpul laptopul pe birou)
4. Tastatura și touchpad-ul
Dacă îți petreci mult timp în fața laptopului atunci, atât tastatura, cât și touchpad-ul trebuie să corespundă nevoilor tale. Astfel, de la felul cum tastele reacționează la apăsarea ta și până acuratețea răspunsului pe care o oferă touchpad-ul, toate aceste aspecte sunt importante dacă îți dorești cu adevărat cel mai bun laptop. O tastatură care răspunde greu la comanda ta poate deveni foarte enervantă mai ales atunci când ai mult de muncă, la fel și mersul sacadat al cursorului generat de touchpad.
5. Ce configurație să aibă?
Dacă până acum am discutat despre lucruri soft, dar, de asemenea, de mare importanță, acum vine partea cea mai complicată care face trimitere la configurația sistemului, care poate eticheta un laptop ca fiind cel mai bun. Astfel, procesorul, hard drive-ul, RAM-ul sunt termeni comuni în limbajul IT, cu un rol foarte bine definit, însă care unui amator îi poate da ceva bătăi de cap.
Pentru a simplifica lucrurile le vom prezenta pe fiecare în parte și vom începe cu componenta cea mai importantă:
– PROCESORUL sau creierul calculatorului are o influență uriașă asupra performanței laptopului. De-a lungul timpului au fost lansate numeroase modele, însă în funcție de ceea ce îți dorești de la laptopul tău poți opta chiar și pentru cel mai ieftin model fără să sesizezi vreo diferență. Totuși, dacă ești în căutarea unui procesor care să pună în funcțiune un laptop pentru gaming atunci va trebuie să te orientezi către un procesor asemenea modelului Intel Core i9. De altfel, cele mai performante procesoare sunt cele a căror serie se termină în H sau K acestea oferind rapiditate și productivitate utilizatorului.
– RAM-ul sau memoria sistemului trebuie să fie de minimum 2 GB, însă pentru a funcționa cu adevărat bine și a putea spune că ai unul din cele mai bune laptopuri 6 – 8 GB ar fi mult mai potriviți, dacă nu chiar 16 GB.
– HARD DRIVE – la fel de important ca și procesorul, hardul poate îmbunătăți semnificativ performanța laptopului tău. Recomandarea noastră este să te orientezi către un SSD, care oferă performanțe superioare unui HDD standard.
– DISPLAY-UL ECRANULUI – cu cât un ecran are mai multi pixeli pe centimetru pătrat cu atât mai fidelă va fi imaginea, mai clară și mai apreciată. Așadar, pentru a te mândri cu cel mai bun laptop te poți orienta către un display cu rezoluția UHD, de 3840×2160, cea mai mare la ora actuală, dar care va solicita mai mult bateria laptopului, forțând-o să se consume mai repede. Cu toate acestea rezoluția cea mai comună cunoscută pentru calitatea imaginilor este cea de 1080 pixeli.
6. Cât să țină bateria?
Un alt lucru la care trebuie să fii atent atunci când vrei să-ți achiziționezi un laptop este autonomia bateriei. Orientează-te către un model a cărei baterie poate rezista până la 8 ore, însă încearcă să cauți review-uri cu privire la acest capitol. Uneori informațiile de pe ambalaj nu coincid cu realitatea.
7. În ce buget să te încadrezi?
În cele din urmă, fie că vrei sau nu, va trebuie să stabilești și un buget pentru a achiziționa cel mai bun laptop. Prețul pentru un model care să corespundă nevoilor tale poate varia de la câteva sute de lei (mai ales dacă optezi pentru un laptop la mâna a doua) și până la câteva mii de euro.
8. Ce brand să alegi?
De cele mai multe ori prețul este stabilit de brand, iar numele firmei care produce sistemul este cel care-ți dă încredere că vei investi într-un laptop bun. De altfel, brandurile sunt cele care investesc în tehnologie, se preocupă de upgrade-ul pieselor componente pentru experiențe cât mai plăcute în fața laptopului.
Laptopuri recomandate, în funcție de raportul calitate – preț
Pentru că de multe ori ne este dificil să alegem un laptop potrivit nevoilor noastre, am zis să alcătuiesc o listă cu modele ce au un raport calitate-preț extrem de avantajos. Iată ce a ieșit:
Laptopuri sub 2000 lei
1.
– Lenovo V15 ADA cu procesor AMD 3020E, tactat la 2,6 GHz. Are o memorie RAM de 4GB DDR4, capacitate de stocare de 1 TB și o placă video integrată AMD Radeon. Are un preț de aproximativ 1960 lei.
Vezi în magazin
2.
– Asus VivoBook X543MA-GQ506 este un laptop cu o configurație entry-level, potrivit pentru activitățile de zi cu zi. Are un procesor Intel Celeron Dual Core N4020, ce funcționează la o frecvență de 2,8 GHz. Puterea procesorului este susținută de memoria RAM de 4 GB DDR4 și poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 1980 lei.
Vezi în magazin
3.
– ASUS X543MA are un preț de aproximativ 1999 lei. La interior este animat de un procesor Intel® Celeron™ N4000, tactat la 2,6 GHz. Are o memorie RAM de 4 GB și o placă video integrată Intel HD Graphics, ce îl recomandă îndeosebi pentru o utilizare office și multimedia și mai puțin pentru gaming.
Vezi în magazin
Laptopuri între 2000 și 3000 lei
1.
– Lenovo V15 ADA este un laptop cu procesor AMD 3020E tactat la 2,6 GHz. Are o diagonală de 15,6 inch, 4 GB memorie RAM și o memorie internă de 1TB. Placa video este un chipset AMD Radeon Graphics, potrivită pentru editare, office, multimedia. Laptopul are un preț de aproximativ 2648 lei.
Vezi în magazin
2.
– HP 15-db1100ny este un laptop cu procesor AMD Ryzen 5 3500U, tactat la 3,7 GHz. Are o capacitate de stocare de 1 TB, suficientă chiar și pentru cei mai pretențioși utilizatori. Totuși, pentru o rapiditate mai bună, nu i-ar fi stricat un SSD. Poate fi găsit în oferta eMAG, la prețul de aproximativ 2399 lei.
Vezi în magazin
3.
– Dell Latitude 3410 este un laptop cu o configurație potrivită pentru activitățile de zi cu zi. Are un procesor Intel® Celeron™ 5205U, tactat la 1,9 GHz, cu 4 GB de RAM, un SSD de 128 GB și o placă video integrată Intel UHD Graphics. Diagonala este de 14 inch și ecranul are o rezoluție Full HD.
Vezi în magazin
Laptopuri peste 3000 lei
1.
– HP Pavilion 15-dk0041nq este un laptop cu procesor Intel Core i5-9300H până la 4,1 GHz. Are o diagonală de 15,6 inch, 4 GB memorie RAM și un SSD de 256 GB. Placa video este un chipset NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, potrivită pentru gaming, dar și pentru editare, office, multimedia. Laptopul are un preț de aproximativ 3900 lei.
Vezi în magazin
2.
– Lenovo ThinkBook 15-IIL este un laptop cu o configurație puternică, ce poate fi achiziționat la prețul de aproximativ 3837 lei. Are un procesor Intel® Core™ i5-1035G1, ce funcționează la 3,6 GHz. Memoria RAM de 8 GB poate fi extinsă până la 16 GB la nevoie. Capacitatea de stocare internă este de tip SSD de 512 GB. Notebook-ul este un bun partener bun atât pentru activitățile de zi cu zi, cât și pentru gaming. Are o rezoluție Full HD, iar placa video este un chipset dedicat AMD Radeon 630 de 2 GB GDDR5
Vezi în magazin
3.
– Lenovo ThinkPad E15 este un laptop puternic, cu un preț de măsură, 3814 lei. Are un procesor Intel Core i5-10210U, 8 GB memorie RAM și un SSD de 256 GB. Ecranul are rezoluție Full HD și este potrivit pentru editare.
Vezi în magazin