Abonează-te la canalul meu dacă te-a ajutat conținutul de pe blog. Iată Link aici
Cum alegi cel mai bun laptop, asta e întrebarea clasică a multora. De când mi-am luat laptopul acesta am avut posibilitatea să testez foarte multe variante. Probabil că mâine dacă as avea buget pentru un laptop, sigur as alege mult, mult mai bine.
Când zic „bine” este destul de subiectiv pentru că fiecare, înainte de a cumpăra un laptop, trebuie să știe ce are de făcut cu el și cât de mult îl pune sa muncească.
Sunt persoane care lucrează cu modelare 3D, sunt persoane care fac grafică pe calculator, dar și persoane care aleg un laptop de gaming. Cea din urmă nu o recomand, laptopurile de gaming adevărate ajung la un cost foarte, foarte mare. Nu știu dacă merita investiția și dacă veți simți ca va jucați cu adevărat.
În momentul de față, ca în alte domenii, componentele s-au nișat, așa ca, dacă vreți sa va alegeți un laptop, trebuie sa treceți prin câteva filtre destul de importante.
Trebuie sa aveți mare atenție la configurația aleasa pentru ca se pot modifica foarte, foarte puține lucruri la un laptop și acelea, de cele mai multe ori nesemnificative. Așadar, mai bine analizam puțin și investim cu cap, în loc să ne grăbim și sa luam o porcărie pe care o vom regreta în perioada următoare.
Ceea ce mi se pare foarte important, față de momentele în care am scris, pentru prima dată, acest ghid, este faptul că acum avem acces la mai toate brandurile de pe piață. În plus, sunt aproape 2000 de modele disponibile la vânzare. Nici nu visam acum câțiva ani, practic piața s-a maturizat, concurență există din plin.
Stabilirea bugetului. Cum știm că alegem cel mai bun laptop?
Înainte de a începe orice fel de configurare, trebuie sa știm exact ce buget avem și dacă mai putem mari Putin bugetul dacă este strict necesar. Eu mereu pățesc lucrul acesta, îmi stabilesc un buget de 3000 de lei, de exemplu, apoi, la achiziție, observ ca am cheltuit chiar și dublu sumei.
Totuși, încerc să merg pe calitate, nu cantitate. Mai ales, când vorbim despre un gadget scump, de care mă voi folosi câțiva ani de zile.
Plecați cu premisa că laptopul nu este PC și cu greu faci ceva modificări la acesta.
Pentru ce utilizezi laptopul mai mult?
Fiecare dintre noi are preferințe, unii ne jucam mai mult, alții se uita la filme sau poate îl folosesc pentru programe care nu necesita o putere mare de calcul, așa ca lucrurile diferă, așadar, lucrurile diferă, iar bugetul trebuie optimizat în funcție de ceea ce ne-am propus sa facem cu acest gadget.
cele mai noi laptopuri de gaming testate de mine
Cel mai bine ar fi sa va gândiți la aplicațiile care credeți ca va consuma foarte multe resurse și să faceți un mic calcul.
Dacă îl luați pentru jocuri, eu nu recomand lucrul acesta. Chiar dacă unui calculator de tip desktop îi va trebui mai mult spațiu, mai multe cabluri în jurul biroului, întotdeauna voi recomanda sa va jucați pe calculator și nu pe laptop. Performantele unui calculator nu se compară cu cele ale unui laptop.
Dacă îl luați pentru editare foto/ video/ modelare 3d la fel, recomand un calculator desktop, cu doua monitoare, dar… dacă nu este posibil și un laptop cu panou cât mai bun.
Eu editez video și foto destul de mult, iar diferențele sunt foarte mari intre un laptop HD Ready și monitoarele FULL HD de la calculatorul desktop. Chiar dacă inițial am vrut sa înlocuiesc calculatorul cu laptopul ASUS, am renunțat la idee și îl folosesc ca backup când am foarte mult de muncă și trebuie să mai lucrez și de la serviciu.
Brand
E greu sa împaci pe toată lumea, probabil ca fiecare deja are preferințe. Unii poate au avut un laptop și au fost mulțumiți, așa ca mai mult ca sigur vor încerca același brand, alții poate au fost nemulțumiți și nu vor recomanda acea firma de laptopuri.
Avem pe piață foarte multe branduri ok:
Acer
Asus
HP
Lenovo
Dell
Toshiba
Pe acestea le-aș numi low end pentru că au modele destul de multe ieftine. Accesibile, dacă vreți. În categoria premium aș merge cu:
Clevo
MSI
Dell Alienware
Gigabyte
cumva pe acestea de mai sus le-aș încadra în categoria de laptopuri nișate direct spre gaming.
Între timp, au intrat pe piață și chinezii cu modelele lor. La o primă căutare găsim:
Huawei
Xiaomi
În principiu, pentru utilizare și raport calitate preț, cred că nu sunt deloc rele cele propuse și de piața asiatică. Dar sunt pentru utilizare, pe anumite segmente, nu acoperă game întregi precum Lenovo sau Asus.
Sigur, nu intram în discuții cu cei care prefera Apple și laptopurile lor. Acolo e un marketing imens pentru o configurație pe care o găsești la cel Putin jumătate de preț.
Trebuie să recunoaștem că diferă calitatea materialelor, diferă sistemul de operare sau chiar optimizarea pentru sistemul de operare. Tocmai de aceea o comparație directă nu își are locul. Dar și așa variante precum Microsoft Surface, Asus Zenbook, Lenovo Yoga sau chiar LG Gram sunt variante de luat în considerare pe Windows.
Configurația hardware a laptopului
De aici începe bătaia de cap, dacă intre branduri discuția nu este atât de complicată, marketing-ul funcționează extraordinar de bine și aici.
Mă refer la faptul ca foarte mulți rebranduiesc și, eventual pun 4 GB de RAM și schimba o cifra, apoi pun la vânzare componente ca fiind de noua generație.
Mare, mare grija pe produsele „de noua generație”. Învățați sa comparați foarte bine specificațiile produselor ca altfel veți plăti mult pentru nimic.
Procesorul
Laptopurile pot avea 2 branduri de procesoare:
AMD
Intel
Intel au fost lideri incontestabili până la apariția AMD Ryzen. Acum lucrurile s-au mai apropiat. Nu înseamnă că AMD e mai bun, ci că lupta există în momentul de față.
Procesoare Intel
Intel Celeron, Pentium – destinat calculatoarelor cu buget mic, nu veți reuși decât sa faceți strictul necesar, browser, filme, muzica, office)
Intel I3 – clasa entry level a procesoarelor, fostele core2quad modificate puțin. Procesorul I3 este o soluție bună pentru cei care nu fac foarte multe lucruri pe un laptop.
Intel I5/I7 – am ales sa le pun în aceeași categorie pentru ca diferențele de performanță dintre acestea sunt mici, de 10-15%. I7 pentru calculatoare sunt recomandate celor care vor sa facă overclock sau pentru cei care doresc sa facă editare video, însă dacă ne gândim la raportul calitate/pret pentru un laptop s-ar putea să nu merite investiția.
Intel I9 – da, sunt o certitudine. Ele sunt rezultatul faptului că cei de la AMD au reînviat și oferă alternativă.
De la generația Haswell Refresh cei de la Intel au început să amestece procesoarele pentru laptop. Cred că ăsta este cel mai bun cuvânt. Inițial, neavând competiție foarte mare din partea celor de la AMD și-au permis să lanseze procesoarele ULV și procesoarele M. Le deosebim prin cifra de la denumirea procesorului.
De exemplu, cele ULV sunt de forma i7-11510U, iar cele M sunt Intel Core i7-1165G7.
Nu intru foarte mult în detalii tehnice, însă dacă sunteți curioși puteți arunca un ochi pe topul acesta.
Procesoare AMD
Au 2 serii de procesoare: U și H. Modelele cu U sunt cele ULV și sunt 5 la număr. Au TDP de 15W. 8 nuclee și 16 fire de execuție.