Am discutat într-un articol mai vechi, destul de popular aș zice, despre cum să alegem componentele compatibile. Este vorba despre articolul acesta.
Ceea ce nu am discutat noi atunci a fost despre compatibilitatea dintre producătorii de componente.
Dacă ați parcurs deja articolul trecut veți observa că m-am referit la compatibilitatea hardware: socket procesor, compatibilitate procesor Intel, compatibilitate între procesoare AMD și încercam să tragem o linie între performanța acestora.
Cert este faptul că trebuie să avem grijă și de memoria RAM, cât și de placa de bază, ca totul să fie așa cum trebuie.
Poate că nu veți vedea în prima zi nicio problemă, dar pe măsură ce va trece timpul vor apărea erori, va apărea BSOD-ul sau alte erori neașteptate.
Așadar, este bine să fim atenți de la început la următoarele lucruri pentru a scăpa de eventualele erori.
Compatibilitate între placa de bază și procesor
placa de bază de calitate
N-am sesizat să fie probleme între acestea, nici măcar pe AMD acolo unde mai sunt anumite erori. De obicei, generațiile noi de procesoare aduc buguri ce sunt rezolvate mai apoi prin update-ul de BIOS.
Cel mai bine ar fi așa: să zicem că avem un procesor bazat pe platforma Intel Ice Lake și, evident, vom alege și o placă de bază compatibilă.
Ne orientăm spre un procesor Intel I7 10700 pe LGA 1200.
Pe lângă acest procesor vrem să adăugăm o placă de bază compatibilă cu DDR4. Nu sunt tocmai ieftine, dar acestea sunt viitorul. Sunt printre cele mai performante componente de pe piață.
Alegem o placă de bază compatibilă cu procesorul.
Așadar, am stabilit placa de bază și procesorul. Momentul greu acum vine. Trebuie să ajungem pe pagina producătorului plăcii de bază și să vedem dacă procesorul și celelalte componente sunt compatibile.
De obicei, aceștia realizează câteva liste de compatibilități cu diferite componente, de la diferite branduri. Este posibil ca unele să nu fie trecute în acea listă, dar să fie compatibile 100%.
În dreapta, așa cum se poate observa, trebuie să fim atenți și la revizia plăcii de bază. De obicei, site-urile cu rulaj mare de componente au cele mai noi revizii, în schimb cele apărute peste noapte pot avea o revizie cu un BIOS mai vechi.
Compatibilitate cu memoria RAM
Din experiență am observat că cele mai multe BSOD-uri provin de la incompatilibitatea hardware între memoria RAM și placa de bază. Este bine să respectăm ce zice în acel PDF pe care ni-l oferă de fiecare dată când alegem o memorie de RAM.
PDF-ul despre care vorbesc este disponibil pe site-ul oficial. Orice producător va oferi aceste informații. Totodată, nu uitați că acest articol este încă valabil.
Dacă ați ales corect placa de bază, procesorul și memoria RAM aproape că ați realizat sistemul. Cel puțin din punctul de vedere al compatibilității.
Alegerea plăcii video și a sursei de alimentare
Despre placa video am tot vorbit pe aici. Articolul este suficient de cuprinzător și nu vreau să vă povestesc de 2 ori același lucru. Probleme de compatibilitate pot fi cu sursa, prin faptul că aceasta nu este suficient de performantă.
Un mare avantaj, în zilele noastre, este legat de faptul că plăcile video consumă din ce în ce mai puțin. Totuși, acest aspect ar trebui să ne facă mai responsabili și să alegem cu încredere o sursă bună, cu condensatori buni, de durată.
Sursa trebuie să fie aleasă la final, după ce am ales toate componentele de mai sus. Facem o estimare a consumabilelor și alegem cu un plus de 50-100W în cazul în care vom dori să facem un upgrade, pe viitor.
Alegerea carcasei
Toată lumea o ignoră, toată lumea vrea o carcasă frumoasă, dar deloc eficientă. Sunt de acord că au apărut foarte multe chinezării pe piață, realizate din materiale de proastă calitate, dar suntem societate de consum. Trebuie să ne obișnuim să diferențiem produsele proaste.
Sistemele de stocare
Au apărut din ce în ce mai multe soluții pe PCI Express/ M.2/ nVME.
Acestea vor să suplinească limitarea portului SATA și vor să îmbunătățească vitezele sistemului. Momentan tehnologia este la început și nu este dezvoltată așa cum trebuie. Diferențele de performanță sunt foarte mari, dar nu cred că se justifică achiziția lor pentru marea masă de oameni.
Sigur că în articol am trecut lucrurile generale privind compatibilitatea componentelor. Tocmai de aceea este bine să vedem dincolo de specificații, să eliminăm orice posibil bug.