Alegerea unui laptop nu este o chestiune simplă. Deja în stadiul de navigare pentru oferte există multe îndoieli și întrebări despre ce model ar putea fi cel mai bun. Căutarea unui răspuns la această întrebare nu este ușurată din cauza faptului că numărul de laptopuri disponibile pe piață este enorm. Având în vedere toată oferta disponibilă, o puteți alege cu ușurință pe cea perfectă, dar aveți nevoie de timp pentru a vă familiariza cu fiecare model disponibil. Prin urmare, dacă sunteți în căutarea unui laptop bun, ar trebui să vă începeți căutarea examinând clasamentul laptopurilor. Această combinație vă va permite să vă orientați către cele mai populare modele și să aflați cei mai importanți parametri ai acestor dispozitive. Cu toate acestea, trebuie amintit că clasamentul laptopurilor nu este un substitut pentru analiza și reflecția independentă a echipamentelor de care avem nevoie.
Conținut
1 Laptop-uri recomandate
1.1 Cel mai bun laptop de până la 500 PLN
1.2 Cel mai bun laptop de până la 1000 PLN
1.3 Cel mai bun laptop de până la 1.500 PLN
1.4 Cel mai bun laptop de până la 2.000 PLN
1.5 Cel mai bun laptop de până la 2500 PLN
1.6 Cel mai bun laptop de până la 3000 PLN
1.7 Cel mai bun laptop de până la 3500 PLN
1.8 Cel mai bun laptop de până la 4.000 PLN
1.9 Cel mai bun laptop de până la 4.500 PLN
1.10 Cel mai bun laptop de până la 5000 PLN
2 Ce laptop să cumpăr?
3 Tipuri de laptopuri
4 Greutatea și dimensiunea laptopului
5 Performanța laptopului
6 Rezoluția ecranului în laptop
7 Matricea într-un laptop – lucioasă sau mată?
8 Procesorul în laptop – pe care să alegi?
9 Cantitatea de RAM din laptop
10 Sistemul de operare în laptop
11 Hard disk în laptop
12 Placa grafică pentru laptop
13 Aspectul leptopului
Laptop-uri recomandate
Cel mai bun laptop de până la 500 PLN
Kiano SlimNote mini 10.1 ″ Intel® Atom ™ Z3735F
Cel mai bun laptop de până la 1000 PLN
Lenovo Yoga 300
Cel mai bun laptop de până la 1500 PLN
Lenovo IdeaPad 110-15ACL
Cel mai bun laptop de până la 2000 PLN
Acer Aspire 3 A315
Cel mai bun laptop de până la 2500 PLN
Dell Inspiron 15 5567 15,6 ″ Intel® Core ™ i3-6006U
Cel mai bun laptop de până la 3000 PLN
Acer Aspire 5 A515-51G-54TZ
Cel mai bun laptop de până la 3500 PLN
HP Envy 13-ab000nw
Cel mai bun laptop de până la 4000 PLN
Lenovo IdeaPad 510s-14IKB
Cel mai bun laptop de până la 4500 PLN
Lenovo Legion Y520-15
Cel mai bun laptop de până la 5000 PLN
Dell Inspiron 15 7567
Ce laptop să cumpăr?
De la întrebarea pentru ce veți avea nevoie de un laptop și în ce situații îl veți folosi, ar trebui să începeți să căutați echipamentul potrivit. În cadrul laptopurilor, se disting cele care:
sunt potrivite pentru uz casnic, adică vă permit să vizionați filme, fotografii, jocuri și programe, precum și pentru navigarea pe web;
sunt destinate jucătorilor, sunt dispozitive care vă permit să rulați cele mai recente jocuri și sunt echipate cu carduri grafice avansate;
sunt destinate lucrărilor de specialitate, de ex. procesarea grafică a fotografiilor sau editarea de filme.
În funcție de scopul laptopului, ar trebui să alegeți parametrii de bază, care includ matricea, procesorul, memoria RAM și hard disk-ul.
Tipuri de laptopuri
Nu puțini oameni își dau seama că industria computerelor împarte laptopurile în cinci tipuri diferite. Ele diferă ca mărime și scop. Prin urmare, imediat după ce ați stabilit pentru ce aveți nevoie de un laptop, ar trebui să vă gândiți la tipul de echipament pe care doriți să-l cumpărați. Printre laptopuri distingem:
notebook-uri – adică dispozitive de mărime de notebook A4,
– adică dispozitive de mărime de notebook A4, netbook-uri sau laptop-uri cu un diametru de 12 inch, cu o baterie durabilă; acest tip de dispozitiv este dedicat pentru uz casnic; cel mai adesea ales de utilizatori mai puțin pretențioși, care nu au nevoie de laptop pentru jocuri avansate sau pentru programe specializate,
sau cu o baterie durabilă; acest tip de dispozitiv este dedicat pentru uz casnic; cel mai adesea ales de utilizatori mai puțin pretențioși, care nu au nevoie de laptop pentru jocuri avansate sau pentru programe specializate, ultrabook-uri – laptop-uri subțiri și ușoare, grosimea lor este de cel mult 21 mm, greutate 1,5 kg; dispozitivele au de obicei un ecran tactil încorporat; avantajul lor este și faptul că pot funcționa mult timp fără acces la o sursă de alimentare; ultrabook-urile sunt o ofertă în principal pentru persoanele care călătoresc foarte mult, de asemenea sunt alese foarte des de oamenii de afaceri,
– laptop-uri subțiri și ușoare, grosimea lor este de cel mult 21 mm, greutate 1,5 kg; dispozitivele au de obicei un ecran tactil încorporat; avantajul lor este și faptul că pot funcționa mult timp fără acces la o sursă de alimentare; ultrabook-urile sunt o ofertă în principal pentru persoanele care călătoresc foarte mult, de asemenea sunt alese foarte des de oamenii de afaceri, Laptopuri 2în1, așa zisele hibride, adică dispozitive cu un ecran tactil detașabil, eventual cele care pot fi rotite cu 360 de grade.
Greutatea și dimensiunea laptopului
Atunci când alegeți modelul de laptop perfect, trebuie să vă uitați la cât de mult cântărește și cât de mare este. Amintiți-vă relația: cu cât ecranul și laptopul sunt mai mari, cu atât greutatea tuturor echipamentelor este mai mare. Având în vedere acest lucru, persoanele care își duc adesea și de multe ori laptopul cu ele în diferite locuri ar trebui să își aleagă modele ușoare, de preferat ultrabook-uri. Cei care caută un laptop cu un ecran mare pot paria pe notebook-uri cu un ecran de 15 inch și chiar 18 inch. Acest tip de echipament este excelent pentru muncă și jocuri pe termen lung. Ecranul mare oferă confort și comoditate. Dezavantajul lor este însă că sunt destul de grele. Cele mai mari modele pot cântări până la 4 kilograme. Merită să știți că dacă căutați un laptop ușor, ar trebui să acordați atenție materialului carcasei.
Performanța laptopului
Un laptop bun se deosebește și prin performanță. Pe de altă parte, bateria este responsabilă pentru aceasta, și anume, capacitatea sa exprimată în mAh. Cu cât este mai mare capacitatea bateriei laptopului, cu atât mai mult poate funcționa fără acces la o sursă de alimentare.
Rezoluția ecranului în laptop
Rezoluția ecranului în laptop nu este altceva decât numărul de pixeli vizionați pe monitor. Acest parametru afectează calitatea imaginii vizualizate. Cu cât este mai mare, cu atât imaginea este mai clară și cu atât detaliile sunt mai precise. Rezoluția ecranului depinde atât de calitatea sa, cât și de diagonală. Laptopurile au rezoluție HD, FULL HD și 4K. Cel mai înalt standard de rezoluție este 4K.
Matricea într-un laptop – lucioasă sau mată?
Atunci când alegeți un laptop, este dificil să ignorați problema matricei sale. Utilizatorii au de ales între cea lucioasă și cea mată. Tipul de matrice afectează în mod semnificativ confortul muncii, deci decizia de a o alege ar trebui să fie bine gândită. Matricea mată este acoperită cu un polarizator, astfel încât lumina soarelui sau lumina camerei să nu se difuzeze pe ecranul laptopului. Acest lucru vă permite să eliminați așa-numitul efect oglindă, adică reflectare în monitorul din împrejurimi. O matrice mată este o alegere bună dacă cumpărați un laptop pentru muncă. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că, în cazul ei, culorile vizibile pe ecran pot părea mai puțin intense și saturate. Informații importante sunt și faptul că laptopurile cu matrice mată sunt mai scumpe decât cele cu luciu, și, de asemenea, mai dificil de păstrat.
O matrice lucioasă este una care nu difuzează lumina soarelui, ceea ce poate provoca un efect oglindă asupra monitorului. Alegând un laptop cu o matrice lucioasă, obțineți culori mai vii și mai intense. În afară de posibilitatea de a crea un efect oglindă, dezavantajele sale includ și faptul că poate fi dăunător pentru ochi și face dificilă lucrul pe un computer atunci când se schimbă condițiile de iluminare.
Procesorul în laptop – pe care să îl alegi?
Cumpărarea unui laptop nu se poate face fără a alege un procesor. El este cel care decide cât de rapid vor funcționa programele individuale, browser-ul web, jocurile sau multimedia. Parametrii procesorului ar trebui să fie, de asemenea, adaptați la scopul laptopului. Prin cumpărarea unui dispozitiv pentru uz casnic, vă puteți permite procesoare de bază Core i3 sau Intel Core i5. Acestea vă permit să vizionați în mod liber filme, să jucați jocuri, să editați texte sau să editați înregistrări simple. Calculatoarele pentru muncă care necesită suport pentru programe avansate sunt echipate cel mai bine cu procesoare Intel Core i7 de calitate mai bună. În mod similar laptopurile pentru jucători. În hardware-ul lor, procesorul ar trebui să fie eficient și să permită redarea fără probleme a aplicației.
Cantitatea de RAM din laptop
Fiecare laptop trebuie să aibă și un disc de memorie internă. Se numește RAM / operativă. Acolo sunt stocate și prelucrate datele necesare pentru funcționarea procesorului. Cu cât mai multă memorie RAM are un laptop, cu atât mai rapid poate lucra și își îndeplinește sarcinile. Memoria, precum și alți parametri ai laptop-urilor, este bine să depindă de scopul echipamentului. 4 GB RAM este suficient pentru a viziona filme, fotografii, a răsfoi site-uri web, a lucra la programe de bază de birou sau pentru a asculta muzică. Dacă doriți și să editați fotografii sau să jucați jocuri video, trebuie să cumpărați un laptop cu 8 GB RAM. Laptopurile de calitate superioară au și mai multă memorie RAM.
Sistemul de operare în laptop
O altă problemă importantă atunci când alegeți un laptop este sistemul de operare al acestuia. El este responsabil pentru gestionarea completă a datelor. Dacă doriți să cumpărați un laptop gata de lucru, ar trebui să alegeți modele cu un sistem de operare preinstalat. De obicei, producătorii instalează sisteme de operare Windows sau OS X pe laptop-uri. Acestea din urmă sunt dedicate laptopurilor Apple. Există mai multe versiuni ale sistemului de operare Windows. Cel mai nou este Windows 10, în timp ce cele anterioare sunt 8 și 8.1. În plus, pe piață există laptopuri bazate pe Linux sau Chrome OS.
Hard disk în laptop
Următorul parametru important al laptopurilor este hard disk-ul. Acest disc este locul în care sunt depozitate toate datele stocate pe computer. În prezent, hard disk-urile pentru laptop-uri cu sistem anti-șoc și cu o operativitate liniștită sunt deja standard. Alegerea capacității discului ar trebui să depindă de cantitatea de date pe care doriți să le scrieți. Laptop-urile cu o capacitate de disc de 500 sau 1000 GB sunt de obicei alegerea standard. Vă rugăm să rețineți că poate fi achiziționat spațiu suplimentar, de exemplu, sub formă de suport de stocare extern. Este important însă ca hard disk-ul intern al laptopului să se adapteze sistemului de operare instalat. Soluția recomandată este să cumpărați o unitate SSD care să fie mai durabilă și care să permită accesul mai rapid la date. Discurile clasice, adică HDD-urile, sunt mai puțin rezistente la deteriorare, dar sunt mai capabile.
Placa grafică pentru laptop
Placa grafică din laptop este responsabilă de ceea ce vedeți pe ecran. Cu cât este mai bună, cu atât mai multe detalii și specificații vor fi vizibile. Plăcile grafice eficiente ar trebui utilizate în computerele de joc, dacă laptopul va fi utilizat doar pentru sarcini simple, este suficient să cumpărați o placă grafică integrată cu procesorul. Avantajul său este prețul redus și riscul mai mic de supraîncălzire a laptopului. Placa standard permite, de asemenea, o durată de viață mai lungă a bateriei. Cu toate acestea, este posibil să nu funcționeze cu cele mai recente jocuri, atunci când creați grafică 3D sau vizionați filme în FULL HD. Dacă aveți astfel de planuri, pentru un laptop este mai bine să cumpărați imediat o placă grafică dedicată.
Aspectul laptopului
Nu neagăm faptul că multe persoane care examinează clasamentele laptopurilor și magazinelor care oferă acest tip de echipament atunci când cumpără sunt ghidate de aspectul dispozitivului. Astăzi, laptopurile sunt ușoare, elegante și drăguțe. Învelișurile grosiere, unghiulare și grele au intrat la schimb. Producătorii se depășesc în permanență unul pe celălalt în a crea modele mai îndrăznețe, cu culori diferite ale laptopurilor, precum și accesorii pentru acestea. Prin urmare, atunci când căutați laptopul perfect, este bine să vă gândiți la ce echipament v-ar place și să-l confruntați în practică. Nu întotdeauna un laptop frumos va fi funcțional. Canelurile, carcasele albe și alte astfel de soluții pot face ca carcasa să se murdărească rapid și să arate inestetic la doar câteva săptămâni după cumpărare.
Merită să dedicăm un moment de timp și atenție alegerii laptopului potrivit. Multitudinea de echipamente disponibile face ca această alegere să nu fie ușoară. Merită să ne amintim, să ne gândim cu atenție la ce funcții ale dispozitivului vom avea de fapt nevoie. Plata suplimentară pentru plăci grafice extinse sau procesoare mai puternice poate fi complet inutilă, dacă tot ce doriți să faceți pe un laptop este să navigați în paginile din www.