Selecțiile noastre ale celor mai noi modele de notebook-uri de la mărci de top le-am realizat pentru a vă ajuta să găsiți laptopul care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.
În acest ghid pentru alegerea celui mai bun laptop-uri din 2021, enumerăm laptopurile pe care le puteți cumpăra astăzi, indiferent de tipul de laptop pe care îl căutați sau de buget.
Așadar, s-ar putea să căutați cel mai bun Chromebook sau cel mai bun laptop Ultrabook sau gaming premium . Indiferent de ceea ce căutați, ghidul nostru pentru cele mai bune laptopuri are cele mai bune alegeri pentru dvs.
Fiecare notebook de pe această listă a fost testat și revizuit cu atenție și numai cele care ne-au impresionat într-adevăr sunt pe lista noastră cu cele mai bune laptopuri.
De asemenea, actualizăm în mod constant acest ghid, așa că, de îndată ce va fi lansat un nou notebook – și îl considerăm demn – atunci acesta va fi inclus în clasament.
Clasamentul îl veți vedea imediat după ghidul de cumpărare
Notă: Pentru timpul petrecut la calculator, se recomandă cu tărie un scaun de gaming, indiferent de natura activității, pentru a adopta o postură corectă a corpului. Se aplică indiferent de setup-ul pe care îl avem, PC desktop de gaming, consolă Xbox, PS sau laptop de gaming.
Lista noastră de laptopuri include o varietate de mărci, prețuri și caracteristici. În el veți găsi cele mai bune laptopuri pe care le puteți cumpăra chiar acum și, indiferent de tipul de dispozitiv pe care îl căutați sau de bugetul dvs., suntem siguri că veți găsi modelul perfect pentru dvs.
Astăzi, avem cu toții un smartphone și majoritatea dintre noi avem și o tabletă. Un laptop nu vă va revoluționa viața de zi cu zi, așa cum o face un smartphone. Nu îl puteți scoate din buzunar pentru a trece timpul în timp ce așteptați, folosiți-l pentru a face o fotografie a unui apus de soare uimitor sau pentru a vă plăti cafeaua. Dar, în ciuda progreselor tehnologice recente, laptopul modest a perseverat – și dintr-un motiv întemeiat. Când vine vorba de lucru, indiferent dacă este vorba de editare de fotografii, scriere de e-mailuri sau compunere de documente, nu există un substitut bun pentru o tastatură decentă și un ecran mare.
Este greu să cumperi acum un laptop „rar”, dar ceea ce separă cel mai bine de restul este modul în care echilibrează puterea, eficiența, portabilitatea și confortul. Dar exact ce laptop ar trebui să cumpărați depinde de cât de des îl veți folosi, pentru ce îl veți folosi și (desigur) de câți bani vă puteți permite să cheltuiți pe el. Un laptop bun ar trebui să aibă o tastatură și un trackpad bun, la urma urmei, acestea sunt cele două motive principale pentru utilizarea unui laptop pe un smartphone sau tabletă. Afișajul său ar trebui să fie confortabil pentru ochi și procesorul său suficient de puternic pentru majoritatea sarcinilor. De asemenea, ar trebui să fie ușor de transportat și ar trebui să poată dura o zi întreagă cu o singură încărcare.
Ghid de cumpărare
Piața laptopurilor se schimbă constant și, datorită Chromebookurilor, astăzi puteți obține cu adevărat un laptop bun și prietenos cu bugetul dvs. Alegerea celor mai bune laptopuri este însă o chestiune de compromisuri. Dacă doriți un dispozitiv subțire și ușor pe care să îl puteți lua cu ușurință oriunde mergeți, atunci cel mai probabil nu va fi foarte puternic sau capabil să ruleze jocuri AAA. Dacă, pe de altă parte, doriți o mașinărie puternică, atunci aceasta va fi mai mare, mai puțin portabilă și cu o autonomie mai mică.
Un alt aspect important este sistemul de operare pe care intenționați să îl utilizați – Windows este cel mai bun pentru jocuri, macOS este ideal pentru reclame, iar sistemul de operare Chrome este excelent pentru studenți. Trebuie să cântăriți cu atenție avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele înainte de a vă decide.
De asemenea, asigurați-vă că știți exact ce doriți să faceți cu laptopul și caracteristicile de care aveți nevoie, altfel s-ar putea să vă regăsiți cu un laptop bun, da, dar care nu vi se potrivește.
Prețul va fi, de asemenea, un factor cheie în procesul decizional; din fericire există laptopuri pentru toate tipurile de bugete.
Deci, să vedem în detaliu tot ce trebuie să știm:
Sistem de operare: Windows, Mac sau Chrome?
Majoritatea laptopurilor rulează Windows 10. Un laptop Windows vă va oferi acces la cea mai largă gamă de software, inclusiv majoritatea jocurilor AAA, și vă va oferi flexibilitate maximă a factorului de formă (mai multe detalii despre aceasta mai târziu).
Cu toate acestea, datorită sistemului de operare Chrome în evoluție rapidă, există acum o alternativă viabilă la Windows, în special în segmentul low-end al pieței. Chromebookurile sunt laptopuri solide de bază, perfecte pentru navigarea pe web, scrierea și răspunsul la e-mailuri, crearea de documente text și foi Excel și pentru vizionarea de videoclipuri și filme. Înainte de a obține unul, totuși, asigurați-vă că are un ecran 1080p bun și o tastatură confortabilă, deoarece serviciile cloud Google se vor ocupa de toate celelalte.
În cele din urmă, pentru fanii Apple care dețin deja un iPhone și iPad și au un buget de 5000 de lei sau mai mult, un MacBook va fi alegerea evidentă.
Dimensiuni și greutate
Pentru majoritatea utilizatorilor, portabilitatea este caracteristica cheie pentru un laptop; prin urmare, majoritatea dintre voi ar trebui să alegeți un model care măsoară aproximativ o jumătate de centimetru grosime și cântărește mai puțin de 1,5 kilograme … acestea sunt, de fapt, dimensiunea și greutatea maximă a unui Ultrabook.
Această greutate și grosime va limita dimensiunea ecranului la 13 sau 14 inci în majoritatea cazurilor, deși există unele modele cu ecran de 15 inci care intră în această categorie.
La celălalt capăt al spectrului avem laptopuri de 17 inci. Acestea sunt destinate în special profesioniștilor sau gamerilor care au nevoie de un ecran mai mare. Un laptop de 17 inch poate simula experiența unui computer desktop. Din păcate, unele măsoară peste un centimetru grosime și cântăresc peste 3,5 kilograme.
Ecran
Ecranele laptopurilorlui s-au densificat cu pixeli în ultimul deceniu. Acest lucru are ca rezultat text și imagini mult mai clare. Densitatea pixelilor de pe ecran este măsurată în pixeli pe inch (PPI), dar specificația principală este rezoluția nativă a unui ecran.
Majoritatea laptopurilor de buget au un ecran cu rezoluție Full HD. Cunoscute și sub numele de afișaje 1080p, aceste display-uri au o rezoluție de 1920×1080 pixeli și utilizează de obicei panouri LCD bazate pe tehnologia de comutare în plan (IPS). Diferitele ecrane IPS pot varia, dar sunt cunoscute pentru o calitate bună a imaginii chiar și atunci când privim ecranul dintr-un unghi. Celălalt tip de display (tipul cel mai des întâlnit în laptopurile de jocuri) este TFT (Thistor Film Transistor) care din păcate tinde să schimbe sau să „spele” culorile atunci când este văzut într-un unghi.
Multe laptop-uri de ultimă generație folosesc acum afișaje 4K (în general 3840×2160 pixeli) care pot produce text și imagini chiar mai clare. Majoritatea folosesc în continuare aceeași tehnologie IPS ca și panourile Full HD, dar cele mai scumpe pot fi OLED, similar cu ceea ce găsim în smartphone-urile de ultimă generație.
Indiferent dacă ecranul este OLED, IPS sau TFT, dacă intenționați să utilizați laptopul într-un mediu luminos sau în aer liber, trebuie să vă asigurați că panoul are o luminozitate de cel puțin 500 de niți.
În cele din urmă, multe laptop-uri de gaming de nivel mediu până la high-end au un display cu o rată de reîmprospătare ridicată (de obicei 120-144Hz). Cu toate acestea, înainte de a plăti suplimentar pentru unul, va trebui să vă asigurați că GPU-ul său este suficient de puternic pentru a rula jocurile preferate la astfel de rate.
Procesor: AMD sau Intel?
CPU-ul este creierul unui PC și va fi construit de AMD sau Intel. Intel este de departe cel mai popular producător de CPU pentru laptopuri, deși vedem un număr tot mai mare de modele alimentate de AMD.
Ca regulă generală, procesoarele Intel oferă performanțe mai bune, în timp ce procesoarele AMD oferă o valoare mai bună.
Pentru a simplifica lucrurile, ambele procesoare Intel și AMD vă oferă o idee aproximativă despre ce fel de sarcină poate efectua fiecare procesor.
Dacă doriți un laptop de buget pentru sarcini simple, cum ar fi navigarea pe web sau vizionarea Netflix, atunci un dispozitiv cu un procesor Intel Core i3 sau procesor AMD Ryzen 3 este mai mult decât suficient.
Același lucru este valabil și pentru Chromebookuri. Acestea rulează sistemul de operare Chrome Google, un sistem de operare extrem de eficient, care nu are nevoie de multă putere de calcul pentru a funcționa corect.
Dacă sunteți în căutarea a ceva cu ceva mai multă putere, capabil să editeze fotografii și videoclipuri sau să ruleze jocuri, alegeți un laptop cu un procesor Intel Core i5 sau un AMD Ryzen 5.
Chiar și mașinăriile mai puternice, capabile să efectueze lucrări de calcul complexe, sunt echipate cu un procesor Intel Core i7 sau AMD Ryzen 7. Acestea sunt modele de vârf care oferă performanțe excelente indiferent de sarcină, dar fiți avertizați că vin cu un preț ridicat.
De asemenea, rețineți că un număr mai mare de modele de CPU înseamnă de obicei o unitate cu mai multe nuclee, viteze mai mari și, uneori, chiar și capabilități multithreading – fiecare nucleu poate executa două seturi de instrucțiuni în același timp, în loc de unul.
Un alt lucru de luat în considerare este cât de recent este procesorul. Un procesor mai nou oferă în general performanțe mai bune și va fi mai eficient din punct de vedere energetic, astfel încât bateria să reziste mai mult.
De fapt, CPU-urile pentru laptopuri sunt proiectate să utilizeze mai puțină energie și să genereze mai puțină căldură decât rudele lor de pe un sistem desktop. De exemplu, procesoarele mobile Intel consumă de obicei 15 wați de putere, comparativ cu 45 de wați pentru modelele de desktop echivalente.
În cele din urmă, laptopurile de gaming sunt de obicei echipate cu procesoare mai puternice, de obicei notate cu litera „H” (atât AMD, cât și Intel) în numele lor. Aceste procesoare se încălzesc mai mult și consumă mai multă energie, dar oferă performanțe mai apropiate de colegii desktop.
Am nevoie de o placă video?
Procesorul grafic integrat (IGP) din CPU este mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Dar dacă sunteți un gamer, veți dori un GPU decent. Chiar și o placă video de nivel mediu, precum seria GeForce GTX a Nvidia, vă va oferi un avantaj imens față de un IGP atunci când vine vorba de jocuri 3D – soluțiile grafice dedicate low-end, precum seria GeForce MX ale Nvidia, sunt mai bune. dar nu sunt suficiente pentru jocuri serioase. Gamerii hardcore, pe de altă parte, ar trebui să privească doar modelele echipate cu cele mai recente GPU-uri GeForce RTX de la Nvidia.
De câtă memorie RAM am nevoie?
Memoria de sistem (sau RAM – Random Access Memory) funcționează în tandem cu CPU pentru a rula diverse aplicații și ajută la definirea capacităților de multitasking ale unui laptop. Este a doua cea mai importantă specificație (în afară de CPU) de căutat. Veți dori cel puțin 4 GB RAM pentru un dispozitiv Windows, deși vă recomandăm cel puțin 8 GB. Acest lucru vă va asigura că PC-ul dvs. funcționează bine pentru anii următori.
Același lucru este valabil și pentru Chromebookuri; chiar dacă sistemul de operare Chrome este conceput pentru a necesita cât mai puține resurse posibil, dacă sunteți predispus la multitasking, 4 GB s-ar putea dovedi limitat.
De asemenea, puteți lua în considerare cumpărarea unui laptop cu 16 GB de RAM dacă utilizați în mod regulat aplicații de editare de înaltă calitate, cum ar fi Adobe Photoshop sau Premiere, dacă faceți proiecte 3D sau lucrați în dezvoltarea de aplicații și web. Rețineți că există unele laptop-uri care nu pot fi actualizate (adăugând mai multă memorie RAM sau un al doilea SSD / HDD), deci asigurați-vă că cumpărați modelul cu cantitatea de memorie RAM (și stocare) de care aveți nevoie.
Dacă nu sunteți un creator de conținut sau un gamer, probabil că nu veți vedea niciun beneficiu dacă aveți mai mult de 16 GB de memorie RAM.
Cât de mult spațiu am nevoie?
Majoritatea laptopurilor sunt acum echipate cu o unitate SSD (SSD) în loc de hard diskul clasic, deoarece SSD-urile sunt mai rapide decât hard diskurile tradiționale și sunt, de asemenea, imune la umflături și scăderi care ar putea distruge o unitate tradițională de rotire.
Unele modele, în special cele cu șasiuri mai mari concepute pentru gaming, vin cu ambele tipuri: un SSD mic pentru sistemul de operare și aplicații esențiale, plus un HDD mai mare pentru stocarea jocurilor. Aceasta este o soluție bună dacă doriți să economisiți niște bani, dar aveți nevoie de mult spațiu de stocare; configurația ideală, cu toate acestea, este un SSD dual.
Cantitatea minimă de stocare este de 256 GB. Utilizatorii cu biblioteci mari de videoclipuri, fotografii, muzică sau jocuri ar trebui să facă upgrade la cel puțin 512 GB. Dacă acest lucru nu este suficient, cel mai convenabil mod este să cumperi un laptop cu un SSD de 512 GB și să adaugi un al doilea SSD intern (sau să folosești unul extern).
Am nevoie de un port USB-C?
Da, ar trebui să încercați să cumpărați un laptop cu cel puțin un port USB-C. Aceasta este cea mai rezistentă conexiune pentru viitor și oferă, de asemenea, posibilitatea de a vă conecta la dispozitive vechi prin adaptoare. USB-C poate oferi conexiuni de transfer de date, alimentare și afișare, în timp ce hub-urile USB-C pot extinde mult numărul de periferice pe care le puteți conecta la dispozitiv. Vestea bună este că modelele mai noi, chiar și cele bugetare, includ cel puțin un port USB-C.
Pentru utilizatorii mai pretențioși, răspunsul real la această întrebare este că nu numai că aveți nevoie de un port USB-C, dar doriți unul care să accepte standardul Thunderbolt 3 mai puternic. Thunderbolt 3 poate transfera până la 40 Gb / s printr-un singur cablu și acceptă mai multe afișaje 4K și GPU-uri externe. Din fericire, chiar și modelele sub 5000 de lei se pot lăuda cu un port Thunderbolt 3 în aceste zile.
Cât trebuie să dureze bateria?
Laptopurile moderne devin din fericire din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce a dus la o durată mai mare de viață a bateriei. Cele mai bune dintre ele vă permit să lucrați ore întregi fără a fi nevoie să apelați la priză. Nu cumpărați un model cu autonomie mai mică de cinci ore!
Singura excepție este laptopurile de gaming; majoritatea au o autonomie foarte scurtă (câteva ore).
Rețineți că durata de viață a bateriei in reclame poate fi în mare măsură exagerată. Acest lucru se datorează faptului că producătorii își testează bateriile în medii controlate. Prin urmare, citiți întotdeauna recenziile online pentru a afla autonomia reală a modelului pe care urmează să îl cumpărați.
Cât trebuie să cheltuiesc pe un laptop bun?
Dacă nu vă pasă de designul de ultimă oră și de componentele de ultimă generație, veți fi mulțumiți de un laptop buget. Piața este inundată de modele entry-level cu prețuri de listă sub 2500 de lei. În timpul Black Friday sau chiar înainte de începerea anului școlar, le puteți găsi și la ofertă. Majoritatea pot gestiona cu ușurință majoritatea aplicațiilor, dar se luptă cu sarcini precum editare video și jocuri.
Cu un buget de 5000 de lei, veți avea acces la aproape toate caracteristicile de ultimă generație, cum ar fi un șasiu subțire și robust din aluminiu, afișaje cu ecran tactil 4K strălucitoare, procesoare și GPU-uri puternice și baterii care pot dura o zi întreagă. Avertismentul principal în această gamă de prețuri este că va trebui să alegeți cu atenție ce caracteristici sunt cele mai importante pentru dvs. De exemplu: puteți alege un procesor high-end și un ecran 4K frumos, perfect pentru muncă sau un GPU high-end asociat cu un ecran Full HD cu o rată de reîmprospătare de 120Hz sau 144Hz ideală pentru jocuri.
Dacă puteți cheltui 10.000 de lei sau mai mult, puteți alege specificațiile pe care le preferați. Cu toate acestea, chiar și cel mai scump laptop trebuie să respecte legile fizicii. De exemplu, dacă doriți cel mai bun GPU pe care îl puteți cumpăra, acea placă video va necesita cu siguranță o soluție de răcire voluminoasă, deci nu vă puteți aștepta ca toate aceste componente hardware să se încadreze într-un șasiu subțire și ușor. Pe de altă parte, dacă doriți cel mai compact Ultrabook, nu vă puteți aștepta ca acesta să conțină chiar și cel mai puternic GPU.
Cât poate supraviețui un laptop?
În funcție de preț și model, un laptop bine întreținut ar trebui să functioneze de la trei până la cinci ani. Un Ultrabook, laptop de afaceri sau MacBook bun este mai robust, va dura mai mult și va funcționa mai bine decât un laptop de uz general care costă 2500 de lei sau mai puțin. În cele din urmă, un laptop de gaming se va simți depășit mult mai devreme, deoarece jocurile devin mai exigente într-un ritm mai rapid decât toate celelalte aplicații.
Cu toate astea, vă urăm toate cele bune, și să ne meargă calculatoarele!
Cel mai bun laptop / notebook:
Din fericire (sau din păcate) există o gamă largă de modele din care să alegi. Există laptopuri de uz general pentru sarcini de bază, cum ar fi navigarea pe web, device-uri ultraportabile cu componente premium și modele atrăgătoare destinate productivității și laptop-uri de gaming care vă vor permite să rulați cu ușurință chiar și cele mai noi titluri AAA. Mai jos venim cu cele mai bune modele de laptopuri din fiecare categorie.
Ce tip de laptop este cel mai potrivit pentru mine?
Laptopuri cu scop general : acestea sunt laptopuri de buget care se concentrează mai mult pe comoditate decât stil, portabilitate sau putere. Aceste laptopuri sunt o alegere bună dacă sunteți în căutarea unui sistem complet care este orientat în primul rând spre muncă și productivitate.
Chromebookuri : aceste laptopuri rulează sistemul de operare Chrome în loc de Windows 10 sau macOS. Ei fac totul în browserul Chrome, în timp ce recent au primit suport și pentru aplicațiile Android – pentru modelele echipate cu ecran tactil. Sistemul de operare Chrome nu este la fel de bogat în funcții ca Windows sau macOS, dar este un sistem de operare foarte simplu, care oferă acces la toate aplicațiile Google G-Suite precum Gmail, Google Docs și Google Calendar. Aceste dispozitive sunt foarte ieftine și foarte portabile.
Laptopuri hibride : dispozitivele 2-în-1 pot fi utilizate atât ca laptopuri, cât și ca tablete. Evident, acest lucru le face foarte versatile și poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a economisi bani, deoarece puteți cumpăra un produs în loc de două. Unele au ecrane fixe care pot fi rotite la 360 de grade, în timp ce altele folosesc ecrane detașabile. Principalul avantaj al unui ecran detașabil este portabilitatea: sub formă de tablete, acestea sunt extrem de subțiri, ușoare și ușor de transportat, în timp ce ecranul lor este perfect și pentru desenarea și / sau luarea notelor. Pe de altă parte, cei cu un ecran care se rotește la 360 de grade nu sunt la fel de practice ca tabletele, dar tind să funcționeze mai bine ca laptopurile tradiționale, mai ales atunci când le folosești în poală, deoarece sunt mai stabile.
Laptopuri de gaming : Aceste laptopuri sunt echipate cu plăci video dedicate și sunt destinate gmerilor. Acestea vă permit să jucați titluri AAA la rezoluții mai mari și / sau FPS. Desigur, costă și mult mai mult decât un laptop de uz general. (pentru laptopuri de gaming avem un ghid separat aici)