Dacă ești un gamer căruia îi place să-și petreacă timpul jucând jocuri video, există o mulțime de laptopuri de gaming proiectate pentru a-ți satisface așteptările. Cel mai adesea echipat cu piese de calitate, care sunt atât puternice, cât și durabile, laptopurile de gaming necesită atenție din mai multe puncte de vedere. Unele modele de ultimă generație devin, de asemenea, mai accesibile, menținând în același timp performanțe foarte confortabile în joc. Iată un mic ghid pentru a vă ajuta în achiziționarea celui mai bun laptop de gaming.
Cum să alegi un laptop de gaming
Notă: Pentru timpul petrecut la calculator, fie un PC desktop de gaming sau un laptop, se recomandă cu tărie un scaun de gaming, indiferent de natura activității, pentru a adopta o postură corectă a corpului.
Placa video
Când vine vorba de un laptop pentru jocuri, primul criteriu de reținut este performanța grafică. Deși sunt concepute pentru distracție în joc, nu toate modelele sunt create egale și oferă performanțe grafice variabile. Această performanță este asigurată de placa video a computerului, ale cărei caracteristici variază uneori foarte mult în funcție de intervalul și vârsta pe care o are. Cu toate acestea, o placă grafică de înaltă performanță nu este întotdeauna necesară. Prin urmare, este recomandabil să vă alegeți o placă grafică mai presus de toate, în funcție de performanțele necesare pentru a vă gestiona jocurile video deja achiziționate și viitoarele achiziții.
Ce să rețineți: în funcție de nevoile dvs. de joc, cel mai bine este să alegeți un computer cu o placă grafică adecvată. Trebuie să fie suficient de puternic pentru a rula jocurile, fără a fi nevoie de prea mult efort. Modelele noi de la nVidia, RTX30x0 sau chiar RTX20x0 sunt destul de satisfăcătoare. Atâta timp cât avem o placă video dintr-o generație mai nouă cu cel puțin 6GB VRAM, putem fi siguri că va rula jocuri solicitante fără probleme în 2022. O placă video cu 8GB VRAM e mai mult decât suficient, dar să nu uităm de creierul sistemului, procesorul.
Așadar, în echipă cu o placă video puternică (de 6GB), un procesor puternic din generația a 10-a sau a 11-a va avea grijă să efectueze operațiuni generice mult mai rapid. Acest fapt se datorează plăcii video dedicate care se ocupă de redarea grafică în paralel cu procesorul, în timp ce procesorul are mai multe resurse pentru a-și face treaba. Am menționat asta deoarece, un laptop de gaming bun are mai multe componente care exercită sarcinile separat, spre deosebire de laptopurile normale pentru birou, media sau școală, în care, tot ce este redat pe ecran, este reprodus de bietul procesor de unul singur. Deci, un laptop normal are în el o singură componentă care prelucrează toate datele, fie această componentă și campioană mondială la prelucrat date, tot nu poate rula jocuri 3D, programe de editat video sau proiectare 3D de una singură. Concluzia este că chipsetul plăcii video dedicate, un guru al redării imaginilor și al rulării 3D vine în ajutorul procesorului, lăsându-i acestuia destulă putere pentru a-și duce treaba la capăt mult mai ușor. Să vedem și ce procesor ne-ar trebui pentru al nostru cel mai bun laptop de gaming.
Procesor
După cum am spus mai sus, procesorul este centrul calculatorului, dar, cu toate că el este în centrul atenției, nu poate rula jocuri de unul singur. O componentă pereche a procesorului găsită într-un laptop pentru jocuri am menționat-o mai sus, mai rămâne să vorbim și despre celelalte, la fel de importante, memoria RAM și memoria de stocare.
Înainte de asta, trebuie să completăm și ghidul pentru alegerea unui procesor al unui sistem de gaming care ni se potrivește. Voi vorbi despre gamele medium-range (gaming mediu) și high-end (ultraperformante), adică toate valorile pe care le voi scrie vor fi valorile care sigur ne va încadra laptopurile de gaming prezentate mai jos în gama mid-range
Deci, la fel ca la plăcile video, generațiile mai noi devin din ce în ce mai puternice, dar tot trebuie să fim atenți. Trebuie să știm ce putere ne trebuie. In ziua de azi, un procesor cu o frecvență nominală de 2.2GHz sau mai mult, fiind proiectat pentru gaming, cu turbo boost poate trece de 4GHz și poate ajunge la 5GHz. Acest fapt ne încadrează deja laptopul de gaming chiar și în categoria high-end. Cu toate astea, cu un astfel procesor, restul tot depinde de placa video.
Găsim pe piață procesoarele i5 și i7 sau chiar i9 de la Intel, favoritele gamerilor, cele mai puternice procesoare. Un procesor i5 din generația a 10-a sau a 11-a și o placă video cu minim 4GB VRAM este combinația perfectă pentru gama medium-range. Un procesor i7 din generația a 10-a sau a 11-a în combinație cu o placă video nVidia RTX cu minim 6GB VRAM se încadrează perfect în gama high-end, laptopul cu astfel de componente fiind destul de performant.
Și AMD produce procesoare pentru gaming. AMD Ryzen 5 sau AMD Ryzen 7 sunt la mare căutare de către gameri, dar favoritul performant al majorității rămâne Intel.
Cu toate astea, ele nu pot face treaba fără memoria RAM, care funcționează ca un caiet de notițe pentru procesor. Cu cât caietul e mai mare, cu atât procesorul va avea toate informațiile stocate in RAM la timp pentru a le procesa. Asta face treaba să se desfășoare mai rapid.
Memoria RAM
Memoria RAM este, de fapt, mai mult decât un caiet de notițe, este secretara procesorului, fără de care procesorul nostru obosește la câtă treabă e de făcut. Ce credem noi că ar face procesorul dacă ar avea mai multe secretare? Desigur, ar avea mai mult ajutor, el putându-și face treaba lui mult mai lejer. O memorie RAM mai mare înseamnă o performanță mai ridicată.
Pentru un laptop de gaming bun, plecând de la gama medium-range, se recomandă minim 8GB RAM, iar pentru gama high-end, minim 16GB. Trebuie doar să verificăm cerințele de sistem ale jocurilor pe care vrem să le rulăm pe viitorul nostru laptop de gaming.
Memoria de stocare
Memoria de stocare, în ziua de azi a ajuns la capacități măsurate în TB, 1TB = 1000GB. Tipul memoriilor de stocare sunt Hard Disk Drive – HDD și Solid State Drive – SSD. SSD-ul, spre deosebire de HDD, nu este o componentă mecanică, iar interfața acesteia este Sata III sau M.2, care o face mult mai rapidă decât un HDD. SSD-urile. In general, într-un laptop de gaming bun, memoriile SSD le vom găsi cu capacități de 256GB sau 512GB, care sunt mai mult decât suficiente. Pentru un laptop medium-range, un SSD de 512GB este perfect, dar pentru un laptop de gaming high-end, pentru a fi cu adevărat performant avem nevoie de un SSD de minim 256GB plus un alt HDD/SSD de 1TB. De ce? Pe SSD-ul mic vom avea instalat doar sistemul de operare al laptopului, iar pe cel mare vom stoca jocurile, programele și toate cele.
Dacă v-am umplut capul cu prea multe informații deja, rămâne doar să facem o recapitulare și să ajungem la o concluzie. Mai jos veți vedea ce este recomandat și care sunt cele mai bune laptopuri de gaming.
În legătură cu conectivitatea, fiecare avem setup-uri cu periferice diferite, deci numai fiecare individ va putea decide dacă designul unui anumit laptop i se potrivește.
Ce a mai rămas, la fel de important, este conexiunea wireless. Unii dintre noi nu avem facilitatea de a avea un cablu de rețea tras în locul în care vrem să ne instalăm. Unele laptopuri de gaming vin cu plăci de rețea wireless îmbunătățite, care se pot conecta la frecvențe de 2.4GHz și 5GHz fiind mai rapide, scăzând latența în jocurile online. De asemenea, conexiunea Bluetooth 5.0 sau 5.2 este și ea necesară pentru căștile de gaming
Nu vă panicați, laptopurile selectate de noi și postate mai jos le au pe toate, dar e bine de știut ce trebuie să avem.
Ce laptop de gaming să cumperi
Deci, de ce avem nevoie:
pentru gama medium-range care include jocuri mai vechi sau mai mici decât cele apărute recent, un laptop de gaming cu un procesor i5 a 10-a sau a 11-a generație (sau un Ryzen 5), plus o placă video dedicată cu minim 4GB VRAM și 8GB memorie RAM este perfect.
este perfect. pentru gama high-end, pe care vom putea rula și ultimele jocuri apărute, un laptop de gaming cu procesor i7 (sau i9 ori Ryzen 7 sau Ryzen 9), plus o placă video dedicată cu minim 6GB VRAM și minim 16GB memorie RAM este demențial.
Acum aș spune că ești gata să alegi singur laptopul de gaming potrivit pentru tine.
Cel mai bun laptop de gaming
Mai jos propun diverse soluții care, după părerea noastră, sunt printre cele mai bune de pe piață, selectându-le în funcție de bugetul de referință între produsele mid-range și high-end (nu există o gamă strict economică, comparativ cu modelele pentru munca de zi cu zi, laptopurile de gaming sunt în general scumpe).
Cel mai bun laptop de gaming mid-range (gamă medie)